2008 OM IGJEN: Heikki Holmås  og Akhtar Chaudhry ville begge ha andreplassen i Oslo SV bak Kristin Halvorsen i 2008, og bedrev hektisk rekrutteringsvirksomhet i opptakten til nominasjonsmøtet. Foran 2013-valget barker de sammen igjen. Foto: Nina Hansen , Dagbladet
2008 OM IGJEN: Heikki Holmås og Akhtar Chaudhry ville begge ha andreplassen i Oslo SV bak Kristin Halvorsen i 2008, og bedrev hektisk rekrutteringsvirksomhet i opptakten til nominasjonsmøtet. Foran 2013-valget barker de sammen igjen. Foto: Nina Hansen , DagbladetVis mer

Truer med å trekke seg

Heikki Holmås har krevd et flertall i ryggen om han skal si ja til Oslo SV. Nå stiller Akhtar Chaudhry samme ultimatum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For fire år siden barket SV-toppene Heikki Holmås og Akhtar Chaudhry sammen i bitter en nominasjonsstrid om andreplassen for SV i Oslo, bak daværende partileder Kristin Halvorsen. Den gang trakk Holmås det lengste strået. Nå kjemper de to kandidatene igjen.

Ved valget neste år står det om førsteplassen på lista, og med SVs dårlige oppslutning kan partiet ende opp med å bare få inn én fra Oslo. Utviklingsminister Heikki Holmås skal ifølge Aftenposten ha stilt krav om at han skal ha nominasjonskomiteens flertall i ryggen dersom han skal stille.

Nå stiller også Akhtar Chaudhry ultimatum. Han er villig til å kjempe i nominasjonskomitéen, men dersom nominasjonsmøtet 4. desember ikke nominerer ham til førsteplass, er det uaktuelt for Chaudhry å stå på lista.

- Det å stå på en varaplass uten mulighet til å drive aktivt politikk, men med de forpliktelsene og begrensingene som måtte ligge i det, gjør at jeg ikke ønsker å stå på lista. Jeg er jo ikke akkurat en ung og lovende politiker som skal bygges opp. Jeg vil være et politisk engasjert menneske resten av livet, men da på andre arenaer, internt i SV og utenfor, sier Chaudhry til Dagbladet.

- Må ivareta minoritetene
I brevet til nominasjonskomiteen, som Dagbladet har fått tilgang til, skriver Chaudhry at han er skuffet over at flere mener at en tredjeplass vil ivareta minoritetsperspektivet til en stortingsliste, mens det vil være mistillit ikke å gi førsteplassen til en statsråd.

«Både for min egen del, men også som politiker er jeg uenig i en slik analyse. For det andre handler dette altså om et viktig standpunkt for partiet. SV har ambisjoner om å være minoritetenes parti. Med det følger det et ansvar for å løfte frem minoritetskandidater.»

Nominasjonskomiteen skal levere sin innstilling etter et møte som starter nå klokka 18.

Heikki ligger best an
Et flertall i nominasjonskomitéen har i sitt førsteutkast ønsket seg Heikki Holmås på første plass. Et mindretall ønsket Akhtar Chaudhry. SVs kvoteringspraksis tilsier at det må stå en kvinne på andreplass, dersom en mann plasseres på topp. Ingunn Gjerstad er enstemmig nominert til andreplass på lista. Et flertall har ønsket Akhtar Chaudry på tredjeplass, og Ingvild Reymert på fjerdeplass.