Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med å velte Bondevik

Frp-formann Carl I. Hagen mener dagens regjeringspartier lever farlig, hvis de tror Frp kan holdes utenfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Hvis Høyre og Frp blir jevnstore, og sammen med KrF får flertall bak seg i Stortinget, har vi en ny situasjon som må få følger, sier Hagen.

Han vil ikke kommentere hva som vil kunne skje, men flere muligheter ligger i dagen: Frp kan fremme mistillit under trontaledebatten etter høstens valg. Jens Stoltenberg kan fremme et mistillitsforslag for å teste ut regjeringens støtte i Stortinget, med bakgrunn i valgresultatet. Frp kan nekte å forhandle om statsbudsjettet og bare stemme for sitt eget alternativ. Da vil i så fall Jens Stoltenberg kunne diktere innholdet i budsjettet.

-  Dersom valgresultatet i 2005 gir flertall av ikke-sosialistiske partier, må styrkeforholdet mellom partiene få betydning, sier Hagen.

Dagens Storting er sammensatt på bakgrunn av stortingsvalget i 2001. Da ble Høyre klart størst av partiene på borgerlig side, mens KrF og Frp var jevnstore. Høyre har 38 representanter, Frp 25 og KrF 22.

Sju muligheter

Hagen tror ikke det er urealistisk at Høyre og Frp kan få omtrent 20 prosents oppslutning hver, mens KrF kan få 8 prosent. Samlet vil partiene da få parlamentarisk flertall, men styrkeforholdet mellom partiet som i dag har statsministeren, og det som i dag holdes utenfor regjeringskontorene, Frp, er forrykket dramatisk.

-  Frp\'s nye stortingsgruppe, våre velgere, våre medlemmer, tillitsvalgte og folkevalgte vil ikke da akseptere at situasjonen er som før.

-  Og hva vil da skje?-  Da tror jeg Frp\'s stortingsgruppe på en eller annen måte vil gi uttrykk for sitt syn under trontaledebatten eller i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2006.

-  Hvordan opptredenen vil være, vil jeg ikke spå noe om. Det må den nyvalgte stortingsgruppa bestemme. Men den vil neppe akseptere og tolerere status quo når forholdet mellom Høyre og KrF og Frp er vesentlig forskjøvet.

-  Men hva krever dere? -  Vi ser for oss at de tre partiene kommer sammen, diskuterer, drøfter og forhandler om en slags forståelse, et avtalesystem, som medfører at det dannes en ikke-sosialistisk regjering av ett, flere eller alle disse tre partiene som har et avklart flertall bak seg i Stortinget.

-  Så dere kan komme til å støtte en ren Høyre-regjering?-  Rent matematisk kan det gi sju mulige, forskjellige regjeringsalternativer.

Gjør som Lyng

-  Hvilket er mest sannsynlig?-  Det vil jeg ikke gå inn på nå. Et viktig premiss vil være valgresultatet. Vårt demokratiske sinnelag er godt utviklet, og det må være slik at man respekterer velgerne, sier Hagen, som mener partilederne Erna Solberg og Dagfinn Høybråten ikke har tatt inn over seg den dramatiske endringen som har skjedd på sosialistisk side siden 2001. -  For første gang går Ap til valg for å danne regjering med to andre partier som man prøver å samordne seg med. Og Senterpartiet har byttet side. Disse samarbeidsbestrebelsene har nesten karakter av John Lyngs arbeid for å tømre sammen et borgerlig regjeringsalternativ på 60-tallet.

-  Vi må prøve å få til noe tilsvarende på høyresida, slik at de som ønsker forutsigbarhet og stabilitet gir sin stemme til de borgerlige partiene. Hvis bare 5 prosent av velgerne er mer opptatt av stabilitet enn av hvilke partier som styrer, er det nok til å avgjøre valget til fordel for den konstellasjonen som har et sannsynlig flertall bak seg.

-  Jens har rett!

-  Så Stoltenberg har rett når han framhever det rødgrønne regjeringsalternativets styringsdyktighet i forhold til Sem-kameratene?

-  Ja, han har helt rett. Den sittende regjeringen har ikke styrt stabilt. I mange tilfeller er det Stortinget som har styrt.

-  Men hvor stor sannsynlighet er det for at Frp vil kaste en borgerlig regjering og bane veien for en «sosialistisk»?-  Jeg vil ikke inn i den debatten. Fram til valget vil jeg si at vi forutsetter en respekt for demokratiske spilleregler og holdninger hos Erna og Høybråten. Jeg vil ikke spekulere i hva som kan skje hvis de mangler demokratisk sinnelag.

JEVNSTORE: - Hvis Høyre og Frp blir jevnstore, og sammen med KrF får flertall bak seg i Stortinget, har vi en ny situasjon som må få følger, mener Carl I. Hagen.