Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med angrep i USA

CNN gjengir en uttalelse fra Irans revolusjonsgarde, hvor de truer med å utføre angrep i USA, dersom USA gjengjelder nattas angrep.

MISSILER: Forsvaret bekrefter overfor Dagbladet at norske soldater i Irak var under angrep. Vis mer Vis mer

Natt til onsdag bekrefter Pentagon at Iran har avfyrt raketter mot to militærbaser med amerikanske styrker i Irak. Det skal dreie seg om «over et dusin raketter», ifølge Pentagon.

De uttaler også at det er dreier seg om ballistiske missiler, som er blitt avfyrt fra Iran.

- Mens vi vurderer situasjonen og vårt svart på angrepet, vil vi sette i gang nødvendige tiltak for å forsvare amerikanske styrker, partnere og allierte i regionen, uttaler Pentagon.

Truer med angrep i USA

Irans revolusjonsgarde gjengir Pentagons uttalelse om at de vurdere sitt svar på angrepet, ifølge CNN. Videre truer Revolusjonsgarden med å utføre angrep i USA, dersom USA gjengjelder nattas angrep ved å angripe mål i Iran.

«Denne gangen vil vårt svar skje i USA», siteres de på av CNN.

Revolusjonsgarden uttaler også at de i så fall vil angripe USAs allierte i Midtøsten: Dubai, De forente arabiske emirater, Haifa og Israel.

ANGRIPER: Disse bildene blir nå spredt på sosiale medier. Flere, inkludert Iransk statlig TV, hevder bildene skal vise missiler på vei inn mot en flybase i USA. Vis mer

Trump svarte

Irans utenriksminister, Javad Zarif, er derimot mer avmålt i sin uttalelse. På Twitter uttaler han at angrepet var proporsjonalt, og gjort i selvforsvar. Videre bekrefter han at angrepet var et svar på USAs «feige angrep mot iranske borgere og høytstående tjenestemenn».

- Vi ønsker ikke eskalering eller krig. Men vi vil forsvare oss mot ethvert angrep.

Også Trump svarte om angrepet på Twitter.

- Alt er bra. Fra Iran ble det avfyrt missiler mot to militærbaser i Irak. På nåværende tidspunkt undersøker vi hvorvidt noen er blitt skadd eller drept. Så langt, så bra! Vi har det kraftigste og best utstyrte forsvaret i verden - med god margin! Jeg vil gi en uttalelse i morgen tidlig.

Hevnangrep

Nyhetsbyrået AP melder at iransk statlig TV beskriver angrepet som et «hevnangrep» for drapet på general Qasem Soleimani i forrige uke.

Både flybasen Ain al-Asad og en militærbase med amerikanske styrker i Erbil er blitt rammet, ifølge Pentagon. Ved førstnevnte base befinn det seg omkring 70 norske soldater, bekrefter Forsvaret overfor Dagbladet.

- Jeg kan bekrefte at våre soldater rapporterer om at det har vært nedslag i flybasen der hvor norske soldater bor. Vi har ikke flere detaljer rundt hendelsen på nåværende tidspunkt. Det har ikke kommet meldinger om at nordmenn skal ha kommet til skade, sier pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, Brynjar Stordal, til Dagbladet.

Foreløpig er det ikke blitt bekreftet at noen er blitt drept eller skadd i angrepene.