Truer med åpen krig

Den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr truer med åpen krig mot den irakiske regjeringen dersom ikke myndighetene avslutter militæraksjonene mot tilhengerne hans.

- Jeg gir nå siste advarsel og siste ord til den irakiske regjeringen. Enten tar den til fornuft og velger fredens vei, eller så skjer det samme som med forrige regjering, sa Sadr lørdag med henvisning til Saddam Husseins regime.

- Dersom de ikke umiddelbart tar til fornuft og avslutter infiltreringen av militsene, vil det bli erklært åpen krig til frigjøringen kommer, fremholder han.Statsminister Nuri al-Maliki har satt i gang en omfattende militæraksjon mot Sadrs Mehdi-hær, og han har også truet med å utestenge Sadrs bevegelsen fra irakisk politikk dersom ikke Mehdi-hæren oppløses.

Offensiv

Irakiske regjeringsstyrker tok lørdag kontroll over en bydel i Basra kjent som en bastion for Moqtada al-Sadr. Offensiven i Basra ble innledet etter harde kamper i den sjiamuslimske Sadr-byen i Bagdad natt til lørdag mellom militsmedlemmer og sikkerhetsstyrker. Ifølge politiet ble tolv mennesker drept i kampene.

De irakiske styrkene møtte derimot lite motstand da de inntok bydelen Hayaniyah i Basra i morgentimene lørdag.

Under en tidligere offensiv ble regjeringsstyrkene slått tilbake. En talsmann for Moqtada al-Sadr sier hans milits ikke gjorde motstand lørdag fordi Sadr har erklært våpenhvile.Regjeringsstyrkenes innmarsj i bydelen Hayaniyah ble akkompagnert av kraftig bombardement fra amerikanske kampfly og britisk artilleri.

Opprør

TRUER: Den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr. Foto: AP
TRUER: Den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr. Foto: AP Vis mer

Moqtada al-Sadr ledet to blodige opprør mot amerikanske og irakiske styrker i 2004. Han har flere ganger truet med å avbryte våpenhvilen han innførte for sin milits i august.

Våpenhvilen er trolig en viktig årsak til reduksjonen i voldshandlinger rundt om i Irak.

Til tross for våpenhvilen har det den siste tiden imidlertid rast harde kamper mellom Sadrs tilhengere og utenlandske og irakisk soldater i både Bagdad og Basra. (NTB)