Truer med at «sovende» terrorceller har blitt vekket etter amerikansk angrep

- Farlig og ukontrollerbart.

KOMMER MED TRUSLER: Ekstremister og deres sympatisører har gått i gang med en propagandakampanje på sosiale medier. Til høyre er et bilde som tilsynelatende er tatt utenfor Det hvite hus. Foto: Skjermdump fra Twitter
KOMMER MED TRUSLER: Ekstremister og deres sympatisører har gått i gang med en propagandakampanje på sosiale medier. Til høyre er et bilde som tilsynelatende er tatt utenfor Det hvite hus. Foto: Skjermdump fra TwitterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med «hashtagen» #AmessagefromISIStoUS (En melding fra ISIS til USA, red. adm.) startet ekstremister en voldsom propagandakrig fylt med trusler, groteske bilder og forsøk på ydmykelse av amerikanerne.

«Sovende» terrorceller Meldingene begynte å strømme samtidig som USA startet en operasjon bestående av både humanitær hjelp til titusenvis av flyktninger som har tatt tilflukt på et fjell i Nord-Irak og bombing av jihadister som nærmer seg enten flyktninger eller den kurdiske provinshovedstaden Arbil.

Flere truer blant annet med at «sovende» terrorceller i Vesten har blitt vekket som følge av USAs krigføring mot jihadistene.

Det private etterretningsselskapet SITE melder at flere av kontoene er tilknyttet ISIL.

- Kan være farlig Sosiale medier er et ekstremt effektivt virkemiddel og brukes aktivt av jihadistgruppen ISIL, forteller seniorrådgiver Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) til Dagbladet.

- Det er problematisk og ikke minst farlig fordi det er helt ukontrollerbar propaganda. Det er vanskelig å vite hvem som står bak og det er ekstremt sterke virkemidler som brukes - blant annet bilder av halshugging og henrettelser. Dette brukes på flere måter, både for å forherlige og vise hvor strenge dem er med sine fiender, men også for å demonisere jihadistene og gjøre dem til umenneskelige aktører, sier hun til Dagbladet.

TRUER MED TERROR: Jihadister og deres sympatisører legger ut trusler mot vesten på sosiale medier. Foto: Skjermdump fra Twitter
TRUER MED TERROR: Jihadister og deres sympatisører legger ut trusler mot vesten på sosiale medier. Foto: Skjermdump fra Twitter Vis mer

Hun mener det absolutt er grunn til bekymring når det spres trusler på denne måten. Blant annet trusler om at «sovende» terrorceller som skal vekkes til live kan få katastrofe følger.

- For det første kan det gi en indikator på at slike sovende celler eksisterer og at jihadistene har kapasitet til å danne dem. For det andre er det mange som sympatiserer med ISILs sak, og som kan se på seg selv som en sovende celle uten å ha noen reell organisatorisk tilknytting til ISIL, forklarer forskeren.

- Dette gjør at sosiale medier kan få et stort skadepotensiale, og som gjør det til et problematisk instrument, understreker Hellestveit.

Groteske bilder Støttespillere av jihadistgruppa Den islamske staten (IS, tidligere ISIL) har lagt ut tusenvis av meldinger der de truer med å gjenta terrorangrepene 11. september 2001, i tillegg til at de skriver at ingen amerikanere er trygge.

Noen har lagt ut bilder av døde amerikanske soldater, i tillegg til bilder av gråtende soldater.

TRUSLER OG GROTESKE BILDER: Her er en drapstrussel på Twitter. Foto: Skjermdump fra Twitter
TRUSLER OG GROTESKE BILDER: Her er en drapstrussel på Twitter. Foto: Skjermdump fra Twitter Vis mer

Noen oppfordrer amerikanerne til å sende soldater til landet, slik at de kan ta livet av dem. Andre kommer med en direkte trussel mot amerikanske ambassader.

Amerikanere svarte Men amerikanere på Twitter har svart på propagandakrigen med å opprette en egen hashtag - #AmessagefromUStoIS.

I en av meldingene er det bilde av tre kvinnelige jagerpiloter med teksten «kvinnene deres får kanskje ikke kjøre, men det kan våre».

Mens noen av meldingene er direkte muslimfiendtlige, velger flesteparten å rette oppmerksomheten med den teknologiske forskjellen mellom jihadistene og amerikanerne. Flere legger ut bilder av jagerfly, droner og eksplosjoner.

Fare for folkemord Forsker Cecilie Hellestveit mener amerikanernes involvering i Irak kan være et vendepunkt for ISIL og hvem som støtter deres kamp fordi mange av medlemmene fram til nå har vært irakere med interesse om å få kontroll over Bagdad.

- Med amerikanerne inn vekkes en annen del av ISILs gruppering til live, sier Hellestveit.

Hellestveit mener amerikanerne kommer til å ha en så beskjeden rolle som mulig, og prøve å være så nøytrale og balanserte som mulig.
- Det er en reell fare for folkemord av yezidi-folket, og når situasjonen er så prekær har amerikanerne en unnskyldning for å gå inn og være en apolitisk aktør. Det er en beskjeden inngripen, og de har gitt signaler om at de ikke skal løse den politiske floken i landet, sier hun.

SVARTE: Én amerikaner valgte å svare med dette bildet av fire kvinnelige piloter. Foto: Skjermdump fra Twitter
SVARTE: Én amerikaner valgte å svare med dette bildet av fire kvinnelige piloter. Foto: Skjermdump fra Twitter Vis mer
TEKNOLOGISK OVERLEGNE: Amerikanerne er som kjent teknologisk overlegne overfor jihadistene i Syria og Irak. Her poengterer en Twitter-bruker dette. Foto: Skjermdump fra Twitter
TEKNOLOGISK OVERLEGNE: Amerikanerne er som kjent teknologisk overlegne overfor jihadistene i Syria og Irak. Her poengterer en Twitter-bruker dette. Foto: Skjermdump fra Twitter Vis mer