Truer med atom-hjelp til Iran

Russland slår til mot USA der det svir som verst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De siste ukene har det sett ut som om Den kalde krigen aldri virkelig tok slutt. Etter Georgia-konflikten i forrige måned har både Russland og USA tydd til gammel skremselsretorikk.

Dette kommer tydelig til uttrykk i den amerikanske valgkampen, der begge presidentkandidatene, men særlig John McCain, kommer med skarp kritikk av Russlands geopolitiske manøvre i de georgiske utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia.

Amerikanske krigsskip i Svartehavet
har levert nødhjelp til georgierne. USA ønsker dessuten Georgia og Ukraina velkomne «inn i varmen» i Nato.

Nå truer russerne med å slå tilbake der det svir som mest for USA, nemlig Iran. I dag skriver Sunday Times at Russland stiller seg positive til å hjelpe Iran videreutvikle atomprogrammet deres.

Reaksjon fra Russland

Ifølge kilder i det russiske militæret, vurderer Kreml å sende russiske atomeksperter til Teheran, og invitere iranske atomfysikere til Moskva for opplæring.

Det er usikkert om Russland virkelig vil gjennomføre dette, i og med at det vil føre til en enda dårligere stemning mellom de to stormaktene. Kan hende er trusselen om et økt samarbeid mellom Russland og Iran kun en advarsel til USA om konsekvensene dersom Georgia og Ukraina innlemmes i Nato.

- Alt har forandret seg siden krigen i Georgia. Det som tidligere virket umulig, er nå mer enn sannsynlig. Våre venner har blitt våre fiender og våre fiender har blitt våre venner. Hva gjør amerikanske krigsskip utenfor Russland? Ser du russiske krigsskip utenfor kysten av USA? Det vil komme et tilsvar fra Russland, sier en annen kilde i det russiske militæret til Sunday Times.

Hjalp Iran med atomteknologi

IRANS ATOMREAKTOR I BUSHEHR: Reaktoren ble bygget med russisk bistand. Nå vurderer russiske myndigheter å øke bistanden som et svar på vestens inntreden i Russlands interessesfære. Foto: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI
IRANS ATOMREAKTOR I BUSHEHR: Reaktoren ble bygget med russisk bistand. Nå vurderer russiske myndigheter å øke bistanden som et svar på vestens inntreden i Russlands interessesfære. Foto: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI Vis mer

Det var Russland som hjalp Iran med å bygge den første atomreaktoren i Bushehr.
 
USA og mange vestlige land frykter at Iran vil anrike uran for å lage atomvåpen. Iran på sin side hevder at de kun ønsker å produsere kjernekraft.

Russlands offisielle politikk er at Irans atomprogram har fredelige hensikter, men landet støtter samtidig FN-sanksjonene mot Iran og atomprogrammet.

De siste sanksjonene forbyr all eksport til Iran som kan brukes til både sivile kjernevåpenprogram så vel som våpenproduksjon, men anlegget i Bushehr er unntatt restriksjonene.

Statsminister og eks-president Vladimir Putin har tidligere uttalt at det vil komme en reaksjon på USAs inntreden i den russiske buffersonen.

Allianse med Kina

Historikeren Niall Ferguson ved Harvard University og Oxford er en av mange som advarer mot Russlands styrkede ambisjoner.

- Russlands forsøk på å gjenopplive Sovjetunionen stopper ikke med Georgia. Nå vil russerne ta for seg Ukraina og Krim-enklaven. Det er det neste steget for Putin, sier Ferguson til Sunday Herald.

Ferguson tror også at Russland - og Kina - vil tjene på en konfrontasjon mellom Iran og vestmaktene.

Truer med atom-hjelp til Iran

Russland og Kina grunnla i 2001 den lite kjente Shanghai Co-operation Organisation (SCO) som en motvekt til Nato og EU. De andre medlemslandene er Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tadjikistan and Usbekistan, som er blant de få landene som støttet Russlands invasjon i Georgia.

- Jo mer Russland og Kina enes om, deriblant Iran, desto mektigere kommer SCO til å bli, sier den anerkjente historikeren.

Det kan synes som alliansene fra Den kalde krigen også har blitt vekket til live igjen.

SNART ALLIERTE? I forrige uke erklærte visepresident Dick Cheney at USA støtter Ukrainas ønske om å bli med i Nato. Her sammen med Ukrainas statsminister Yulia Tymosjenko.
FREMDELES MEKTIG: Russlands tidligere president og nå statsminister Vladimir Putin har gjort det klart at han ikke vil ha USA og Nato i Russlands nære naboland.