Truer med atomkaos

Arbeiderne ved atomkraftverket i St. Petersburg truer nå med å okkupere arbeidsplassen. Fagforeningsledelsen uttaler at arbeiderne vil nekte å forlate kontrollrommene og deretter foreta en nedkjøring av reaktorene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trusselen om å kuppe kraftverket for så å stanse driften, betyr en dramatisk vending i den langvarige konflikten mellom myndighetene og de i alt 7000 ansatte. Aldri har russiske arbeidere tatt over et kraftverk for så å kjøre ned reaktorene.

Sikkerhets-trussel

De tillitsvalgte ved Russlands største atomkraftverk av Tsjernobyl-typen, bruker den manglende sikkerheten som aktivt pressmiddel i lønnskampen.

De ansatte tjener i gjennomsnitt 1500 rubler i måneden, noe som tilsvarer ca 500 kroner. Arbeiderne krever en lønnsøkning på 50 prosent. Dersom dette ikke innfris i løpet av uka, vil kuppet være et faktum allerede denne helga, trues det.

Ber Putin gripe inn

Bellonas atomekspert Thomas Nilsen sier til Dagbladet at situasjonen mildt sagt er uoversiktlig.

- En nedkjøring av anlegget er en meget risikofylt operasjon. Faren for en ulykke vil øke dramatisk. Dette spiller fagforeningsledelsen på. De tre reaktorene er av typen RBMK; den eldste typen Tsjernobyl-reaktorer.

Aldri tidligere har arbeiderne truet med å kjøre ned de tre reaktørene.

Det russiske strålevernet har på det sterkeste advart mot å gjennomføre aksjonen.

Bellona sendte i går i samarbeid med miljøorganisasjonen på stedet, Sosnovybor, et brev til fungerende president Vladimir Putin der de ber ham om å om å gripe inn i den truende konflikten.

Full beredskap

Direktør i statens strålevern, Ole Harbitz, sier til Dagbladet at man nå holder seg spesielt opdatert om den truende situasjonen.

- Vi vil i det lengste tro at arbeiderne ikke vil sette sikkerheten i fare. Vi likevel funnet det nødvendig å ta en særskilt kontakt med finnene for hele tiden å være 100 prosent oppdatert.

FULL ALARM: Her ved Leningrad atomkraftverk i St. Petersburg truer tusener av arbeidere nå med å okkupere arbeidsplassen og starte nedkjøring av reaktorene. Situasjonen betegnes som uoversktlig og farlig.