Truer med atomvåpen

George W. Bush sa onsdag kveld at han holder alle muligheter åpne for amerikansk bruk av atomvåpen for å avskrekke fiendtlige stater. – Jeg vil ikke tillate at en nasjon som Irak truer vår fremtid ved å utvikle masseødeleggelsesvåpen, sa Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig kommer det meldinger om at Saddam Hussein skal være villig til å slippe våpeninspektører tilbake til Irak.

Den amerikanske presidentens uttalelse om amerikansk bruk av atomvåpen kom på en pressekonferanse onsdag.

- For det første er vi nødt til å få alle muligheter på bordet, for vi vil gjøre det meget klart for ingen kan true eller bruke masseødeleggelsesvåpen mot oss, våre allierte og venner, sa Bush.

Avskrekking

Bush svarte på spørsmål om planene USA har utarbeidet for atomangrep mot en rekke land, og om at det arbeides med å utvikle atomvåpen som kan brukes mot nye og mindre mål enn tidligere antatt.

Presidenten insisterte likevel på at amerikanske atomvåpen bare var ment til avskrekking.

Det var avisa Los Angeles Times som i helga avslørte at Bush har bedt Pentagon gjøre klar atomvåpen til bruk mot minst sju land.

Ifølge avisen er det landene Kina, Russland, Irak, Iran, Nord-Korea, Libya og Syria Bush har bedt Pentagon -administrasjonen legge planer om.

Ifølge den hemmelige rapporten, som ble lagt fram for Kongressen 8. januar i år, kan atomvåpen bli brukt i tre situasjoner: mot mål som kan motstå angrep med konvensjonelle våpen, som gjengjeldelse for angrep med atomvåpen og biologiske eller kjemiske våpen, og som følge av overraskende militær utvikling.

Avsløringen av den hemmelige rapporten har vakt kraftige reaksjoner både i USA og verden for øvrig. Flere amerikanske eksperter uttrykker bekymring for at USAs terskel for bruk av atomvåpen kan være i ferd med å senkes.

Kritikere hevder at rapporten varsler en mer aggressiv amerikansk atompolitikk, og at signalene undergraver ikke-spredningsavtalen for atomvåpen.

«Ta oss av» Saddam

På pressekonferansen onsdag kveld sa USAs president George W. Bush også at USA er urolig for utviklingen i Irak og at de kommer til å «ta seg av» Saddam Hussein.

- Jeg er dypt bekymret for Irak. Det burde det amerikanske folk og alle andre som elsker frihet også være, sa Bush.

- Jeg kommer ikke til å tillate at en nasjon som Irak truer vår fremtid ved å utvikle masseødeleggelsesvåpen, la han til.

Bush oppfordret USAs allierte i Midtøsten om sammen å konfrontere Irak.

Ifølge Storbritannias utenriksminister Jack Straw vil Irak ha utviklet en primitiv type atomvåpen innen fem år, med mindre atomvåpenprogrammet stanses.

- Hvis Iraks våpenprogram forblir uten kontroll, kan Irak utvikle offensive kjemiske og biologiske våpen innen kort tid, og et primitivt kjernefysisk våpen om rundt fem år, sa Straw til avisen The Times onsdag.

Nye våpeninspektører?

Tidligere på dagen sa imidlertid Egypts president Hosni Mubarak at Iraks president Saddam Hussein på nytt vil godta våpeninspektører fra FN.

- Jeg tror, så langt min kunnskap rekker, at han kommer til å godta inspektørene, sa Mubarak etter at han hadde hatt samtaler med USAs visepresident Richard Cheney.

Irak har foreløpig ikke bekreftet Mubaraks uttalelser.

Egypt presser Irak for å få landet til å godta inspektørene, fortalte Mubarak, som tilføyde at å godta inspektørene er «absolutt nødvendig» for Irak.

Den egyptiske presidenten skal møte den irakiske utsendingen Izzat Ibrahim torsdag. Ibrahim er nestformann i Iraks revolusjonære kommandoråd og en av Saddams mest betrodde menn.

(NTB)