Truer med blokade av bryllupsmiddagen

TRONDHEIM (Dagbladet): Hvis hotellstreiken fortsetter, kan det bli satt i gang en blokade for å stoppe Märtha og Aris bryllupsmiddag. Det planlegges også en større demonstrasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 10.30 møttes partene hos Riksmeklingsmannen i dag. Utfallet av dette møtet kan føre til en løsning på den månedslange streiken.

- Det pirrer litt i magen. Dette har tatt altfor lang tid. Jeg håper virkelig på en løsning i dag, sier direktør Frode Hofstad ved Britannia Hotel i Trondheim til Dagbladet. Han har ansvaret for bryllupsmiddagen i ekteparet Behns bryllup.

- Skal greie det

- Planleggingen går sin gang. Det blir bryllup og mat, selv om streiken fortsetter, sier direktøren. Han mener de skal få dette til uten noen form for streikebryteri, i og med at bare 24 prosent av hotellets ansatte er organiserte.

- Vi skal greie å servere i bryllupet, men med streik blir det på en annen måte enn vi hadde ønsket, sier Hofstad.

Stor markering

Synøve Bergan i Hotell- og restaurantarbeiderforbundets streikekomité i Trondheim er også spent på dagens møte hos Riksmeklingsmannen.

- Vi tar en dag av gangen, men planlegger ut fra fortsatt streik.

- Hva har dette å si for prinsessebryllupet?

- Det er planlagt en stor mobilisering av fagforeningsfolk fra hele landet. Vi vil ha en større markering i forbindelse med bryllupet. Direktøren ved Britannia gikk ut og ba de streikende ta hensyn til bryllupet, men han skal vite at vi ikke kommer til å ta noen hensyn, sier hun.

Bergan mener at kjernen av hotellets ansatte er i streik, og stiller derfor store spørsmål til hvordan de klarer å holde det åpent.

Vil blokkere

- Streikevaktene har dokumentert at det går inn folk som ikke skal være der, for å arbeide, og at lærlingene blir utnyttet, hevder Bergan.

- Vil dere ta i bruk blokade for å stoppe bryllupsmiddagen?

- Ja, hvis det beviselig skjer enda mer streikebryteri ved hotellet, så er det jo lov å blokkere.

- Du tror altså ikke at det blir servert noen bryllupsmiddag fra Britannia hvis det er streik?

- Nei, ikke hvis vi kan stoppe det. Vi mener Slottet har så god tid på seg nå, at de kan greie å fikse dette på annet vis enn å bruke et hotell i streik, sier Synøve Bergan.

Britannia Hotel har ikke fått noen antydninger om at Slottet vil skifte leverandør av bryllupsmiddagen.

- Forkastelig

- Jeg forholder meg ikke til varsel om demonstrasjoner. Det er helt tragisk og forkastelig hvis de vil bruke et så viktig arrangement til å markere seg og protestere, mener hotelldirektøren.

- Hva om dere blir stoppet av blokade?

- Jeg kan ikke forstå at det er lov å markere seg slik. Jeg har forståelse for at det er en lønnskonflikt på gang, men et enkeltarrangement og en enkeltbedrift må ikke bli hengt ut på denne måten. Vi forholder oss til de lover og regler som gjelder, sier direktør Frode Hofstad.

BRYLLUPSSTRID: - Vi kommer ikke til å ta noen hensyn til prinsessebryllupet, sier Synøve Bergan (foran) i Hotell- og restaurantarbeiderforbundets streikekomité i Trondheim, her med datteren Vilde (5). De streikende er samlet foran Britannia Hotel, som skal ha ansvaret for Märtha og Aris bryllupsmiddag. Grete Grønning (bak, t.v.) og Randi Utstrand sitter streikevakt.