Truer med enda tøffere sanksjoner mot Russland

- Ytterligere provokasjoner vil bare isolere Russland ytterligere, sier USAs president, Barack Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Kort tid etter at EUs utenriksminstre i dag vedtok sanksjoner mot Russland, kom Obama på banen i det som utvilsomt er en koordinert handling fra EU og USA.

- Ukrainas suverenitet og territoriale integritet må respekteres, og internasjonal lov må opprettholdes. Folkeavstemningen er klart i strid med Ukrainas grunnlov og internasjonal lov, sier Obama på en pressekonferanse i Det hvite hus.

- Øker kostnadene Sanksjonene innebærer at USA innfører reiseforbud og fryser bankkontoene til sju russiske og fire ukrainske ledere, inkludert den styrtede presidenten Viktor Janukovitsj. EUs sanksjoner omfatter 21 personer.

Obama truer også med at USA vil trappe opp sanksjonene.

- USA implementerer en rekke tiltak som vil fortsette å øke kostnadene for Russland for landets invasjon av Ukraina. Ytterligere provokoasjoner fra Moskva vil bare isolere Russland ytterligere, sier Obama.

Samtidig understreker han at han håper på en diplomatisk løsning basert på at russiske styrker trekker seg ut av Krim-halvøya, at internasjonale observatører får komme til regionen og en dialog mellom Moskva og myndighetene i Kiev.

Til Europa Amerikanske myndigheter sier at sanksjonene som ble innført i dag er rettet mot «kompisene» til Russlands president, Vladimir Putin, eller politiske ledere som var sentrale i gjennomføringen av folkeavstemningen på Krim-halvøya søndag hvor et overveldende flertall stemte for at Krim skulle bli en del av Russland. På lista fra Det hvite hus er to av Putins nærmeste rådgivere, Vladislav Surkov og Sergej Glasjev og Russlands visestatsminister, Dimitrij Rogozin.

Allerede mandag kveld reiser USAs visepresident, Joe Biden til Europa.

- Han vil møte ledere fra Polen, Estland, Latvia og Litauen, sier Obama, som også varsler at han selv vil reise til Europa neste uke som en følge av den spente situasjonen.

Etter EU og USAs sanksjoner, spår eksperter nå også at Russland raskt vil svare med liknende eller hardere sanksjoner.