Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Truer med føderale styrker

USAs president, Donald Trump, truer med å sende føderale agenter inn i demokratisk-styrte storbyer.

KONTROVERSIELT: USAs president, Donald Trump, truer med å sende føderale styrker inn i amerikanske storbyer mot lokale myndigheters vilje. Foto: Doug Mills-Pool/Getty Images/AFP
KONTROVERSIELT: USAs president, Donald Trump, truer med å sende føderale styrker inn i amerikanske storbyer mot lokale myndigheters vilje. Foto: Doug Mills-Pool/Getty Images/AFP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): De siste dagene har føderale agenter skapt kaos både blant demonstranter og lokale myndigheter i Portland i Oregon. De tungt væpnete agentene har vært kledd i kamuflasjeuniformer og dratt demonstranter inn i umerkete biler uten engang å informere dem om hvorfor de er pågrepet.

Nå varsler Trump at han planlegger noe liknende først i Chicago og deretter i andre amerikanske storbyer, ifølge en rekke medier, deriblant New York Times, Washington Post og BBC.

FØDERALE AGENTER: En føderal agent fyrer av tåregass mot demonstranter i Portland i helga. Foto: REUTERS/Caitlin Ochs
FØDERALE AGENTER: En føderal agent fyrer av tåregass mot demonstranter i Portland i helga. Foto: REUTERS/Caitlin Ochs Vis mer

Guvernører og andre lokale ledere er rasende fordi de mener aggressive agenter har gjort situasjonen i Portland verre. De mener også at Trumps oppførsel er autoritær, og at han bare gjør dette i et forsøk på å vinne gjenvalg i november.

KOM MED BESKYLDNINGER: USAs president Donald Trump kom med flere ubegrunnede og høyst spekulative beskyldninger mot tidligere visepresident Joe Biden under et intervju med Fox News søndag. Video: AP / Fox News Vis mer

- Til helvete

- Jeg kommer til å gjøre noe. Det kan jeg si dere. For vi kommer ikke til å la New York og Chicago og Philadelphia og Detroit og Baltimore og alle disse. Vi kommer ikke til å la dette skje med landet vårt. Alle er styrt av liberale demokrater, sa Trump til journalister i Det ovale kontor mandag.

Han hevder at landets byer er fullstendig ute av kontroll.

- Se på det som foregår. Alle er styrt av demokrater. Alle styrt av veldig liberale demokrater. Alle er egentlig styrt av venstreradikale. Dersom Biden kom inn, ville det være sant for hele landet. Hele landet ville gå til helvete. Og vi skal ikke gå til helvete, sa Trump.

Dette føyer seg inn i Trumps forsøk den siste tida på å framstå som en «lov og orden»-kandidat. For tida ligger han imidlertid stadig dårligere an på meningsmålingene sammenliknet med demokratenes kandidat, Joe Biden.

AGGRESSIVT: De føderale agentene i Portland framstår som soldater i kamuflasjeuniformer. Foto: AP Photo/Noah Berger
AGGRESSIVT: De føderale agentene i Portland framstår som soldater i kamuflasjeuniformer. Foto: AP Photo/Noah Berger Vis mer

- Autoritær taktikk

Demokratene hevder på sin side at det er Trump som er ute av kontroll.

- Dette er ikke bare en krise for Oregon. Det er en amerikansk krise. vi må stoppe Trump før dette sprer seg. Vi vil ikke tillate denne autoritære taktikken, sier senator Jeff Merkley fra Oregon til New York Times.

IVRIG SPILLER: Til tross for krisen USA står i, er Donald Trump ofte å se på golfbanen. Video: KameraOne / AP Vis mer

Han planlegger nå nye lovforslag for å begrense rollen til føderale agenter i byer som Portland.

Guvernøren i Oregon, Kate Brown, kaller situasjonen «åpenbar maktmisbruk». Portland-ordfører Ted Wheeler kaller det et «angrep mot demokratiet vårt». Justisministeren i delstaten har startet et søksmål for å stanse det hun beskriver som ulovlige taktikker fra de føderale agentene.

Trump-administrasjonen planlegger nå å sende om lag 150 agenter fra Homeland Security Investigations til Chigaco de nærmeste dagene. Agentene skal etter planen forbli der i minst 60 dager og bidra til å bekjempe vold. De vil være underlagt det føderale justisdepartementet.

- Ulovlig

Ingen benekter at voldskriminalitet er et stort problem i Chicago. Bare forrige helg ble 63 personer skutt - 12 av dem døde. Også noen andre amerikanske byer har opplevd mer kriminalitet siden George Floyd-demonstrasjonene. Men ingen president i moderne tid har truet med å sende inn føderale agenter når lokale myndigheter ikke ønsker dette. Kriminaliteten er også lavere i de fleste byene enn den har vært på tiår.

- Vi trenger ikke føderale agenter uten noen form for insignia som pågriper folk på det jeg mener er ulovlig vis. Det er ikke det vi trenger, sier Chicago-ordfører Lori Lightfoot på en pressekonferanse.

I et brev til Trump skriver hun også at dersom presidenten virkelig ønsket å gjøre noe, burde han satse på strengere våpenlover, gjøre mer for å bekjempe coronaviruset og investere i programmer i lokalsamfunn, ifølge New York Times.

Også lokale myndigheter andre steder i USA sier et kontant nei til Trumps plan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!