Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med forbud for hyttefolket

Det er fortsatt mange igjen på hyttene rundt omkring i hyttekommunene. Statsministeren truer med å stenge adgangen for alle.

HYTTER: Leilighetsbygg og hytter ved Skarsnuten i Hemsedal Skisenter. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik, NTB scanpix
HYTTER: Leilighetsbygg og hytter ved Skarsnuten i Hemsedal Skisenter. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik, NTB scanpix Vis mer

- Så får vi dessverre henvendelser fra ordførere rundt omkring i landet som forteller at det fortsatt er veldig mange hytteturister på besøk.

Det fortalte justisminister Monica Mæland under onsdagens pressekonferanse med helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg.

- Da må jeg være veldig, veldig tydelig. Våre hyttekommuner har ikke forutsetning eller kapasitet til å behandle hundrevis, ja kanskje tusenvis, av hyttebeboere i helsetjenestene sine.

KARANTENE: Statsminister Erna Solberg følger med mens justisminister Monica Mæland snakker under pressekonferansen. Mæland er ferdig med sin karantene i morgen, altså torsdag. Foto: E. Borgen / NTB scanpix
KARANTENE: Statsminister Erna Solberg følger med mens justisminister Monica Mæland snakker under pressekonferansen. Mæland er ferdig med sin karantene i morgen, altså torsdag. Foto: E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

Kartlegger hyttebruk

De siste dagene har hytteeiere som nekter å reise hjem fått mye oppmerksomhet i media. Forrige uke advarte hyttekommuner nordmenn mot å reise til fjells for å tilbringe karantenetida der.

Også Røde Kors meldte at syke personer som befant seg på hytter hadde bedt organisasjonen om hjelp med å komme seg hjem.

Men så kom nyheten om at mange nektet å reise.

Seint tirsdag kveld ble det rapportert om at mange hadde tatt fatt på veien hjem, men fremdeles er det fortsatt mange hyttefolk igjen i kommunene.

- De som er på hytta: Vær så snill og reis hjem, sa Mæland onsdag ettermiddag.

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Helleland har bedt fylkesmennene gjøre en kartlegging for å vurdere hvor utbredt dette er.

- Vi ønsker ikke å innføre et forbud, men blir det nødvendig, kommer vi til å gjøre det, sa Mæland.

- Min innstendige bønn

- Hva tenker statsministeren om å stenge alle hytter i hele Norge gjennom påskehøytida, spurte TV 2.

- Vi vil selvfølgelig vurdere dette framover. Det vil selvfølgelig oppleves som veldig inngripende, men denne sykdommen er inngripende for vårt samfunn. Vi må sørge for at vårt helsevesen og våre kommuner som er i førstelinjen har evne til å håndtere det når problemene oppstår, svarte Solberg.

Solberg understreket at kommunene med mange hytter ikke har helseberedskap for alle hyttebeboerne som er der i påsken.

- Det er litt av grunnlaget til at vi har fått en fullmakt nå som gjør det mulig å sette i gang et forbud. Min innstendige bønn er: La vær å reise på hytta.

Videre truet statsministeren med å stenge adgangen for alle, om ikke myndighetene ser en endring.

- Vi er i ei tid nå hvor vi må tenke på helheten, og vise solidaritet med de svake. Vi må tenke på at helsevesenet vårt skal fungere. Dessverre får vi litt for mange rapporter fra ordførere nå som sier at det fortsatt er mange som insisterer at de skal være på hytta, og at de har gjort en bedre bedømming enn det helsemyndighetene i Norge har gjort.

På spørsmål fra NRK om hva som skal til for å unngå å innføre et hytteforbud, svarte statsministeren:

- At folk holder seg unna hyttene sine selv. At det er et fåtall folk i fjellet. Noen kan ha gode historier om hvorfor de er der, men det er ikke fordi det er hyggeligere å være på fjellet, svarte Solberg, som også poengterte at vi har faglige myndigheter for å lytte til dem.

STATSMINISTEREN: Ber de som har reist på hytta om å komme seg hjem. Video: NTB Scanpix Vis mer

Smitteklynge

Et stort antall smittede førte til at alarmen gikk i Hol kommune i Hallingdal.

- Vi har fått smitteklynge. Det er så ganske mange som er smittet eller potensielt smittet i et lite geografisk område, sa kommuneoverlege Geir Kåre Strømmen til Dagbladet mandag kveld.

Mandag nektet tusenvis av hyttefolk å forlate kommunen.

Ifølge ordfører Petter Rukke var det rundt tre-fire tusen mobiltreff høyere enn det forventede innbyggertallet.

- Vi har hatt en god del som har tatt kontakt og mener vi ikke har hjemmel til å sende noen hjem, sa han.

- Hvordan står det til hos dere nå?

- Antallet folk i kommunen gikk jo ned nå i går. Vi er på stedet hvil nå og konsentrerer oss om andre oppgaver og fokuserer på helsetjenesten hvor de ansatte gjør en fantastisk innsats, sier ordfører Petter Rukke til Dagbladet onsdag kveld.

- Vi har gjort det vi kan gjøre. Så ser vi at mange følger rådene, men en del er også usikre på å reise. Så lenge vi ikke har hjemmel til å be folk reise, ber vi dem nå å holde seg i ro på hytta, fortsetter han.

BEKLAGER: De siste dagene har det stormet mot komiker og tv-profil Herman Flesvig etter at det ble kjent at han i helga hadde reist på hyttetur. Nå beklager han. Video: Instagram/@hermanflesvig Vis mer

- Jobba livet av seg

Antallet registrerte mobilbrukere har ifølge ordføreren holdt seg stabilt siden tirsdag ettermiddag.

- Enkelt sagt er det noen tusen ekstra her. I går sendte vi ut tekstmelding til alle som var i kommunen om den kraftige utviklingen på mandag, og oppfordret folk å holde seg mest mulig i ro.

Ordføreren forteller at det virker som både lokale og hyttefolk har fulgt beskjeden, da det er veldig stille rundt omkring i området i dag.

- Så lenge de holder seg i ro er de ikke en belastning for helsetjenesten, men om dette blomstrer til sånn som i helga … Helsearbeiderne jobba nesten livet av seg, og døgnet rundt, med å holde tritt.

Under dagens pressekonferanse kom justisminister Mæland med en beskjed til hytteeiere: «Hvis du planlegger å reise på hytta de nærmeste dagene; Ikke gjør det».

- Spenningen i Hallingdal nå handler om hva som skjer inn i helga, sier ordføreren, som forteller at han også er spent på å se effekten av innsatsen i samfunnet den siste uka.

Per dags dato har ikke Rukke fått melding om nye smittetilfeller.

- Vi har nok hatt god effekt av tiltakene vi har hatt i forkant her. Åtte er smitta som jeg har fått registrert per nå, men vi venter fortsatt på prøver.

- REIS HJEM: Helse- og omsorgsminister Bent Høie ber de som fremdeles oppholder seg på hytta om å reise hjem. Video: Regjeringen Vis mer

Smitte i Norge

Ifølge Folkehelseinstituttets Line Vold er dette smittetallene i Norge per nå:

  • Smittede totalt: 1423.
  • Siste døgn: 116.
  • Flest menn er smittet og gjennomsnittsalderen er 46.
  • I alt seks dødsfall i Norge.
  • Totalt 549 er smittet i Norge. Av disse har 216 ukjent smittevei.
  • Totalt er testet 28 522 i Norge.

En oversikt hos Helsedirektoratet viser at det var 82 pasienter innlagt med påvist coronasmitte i Norge klokka 8 onsdag morgen. Det er 14 flere enn tirsdag.

56 av disse er innlagt på sykehus i Helse Sør-Øst. De øvrige i Helse Vest, Helse Midt-Norge og Helse Nord, skriver Helsedirektoratet.

Hele Norges coronakart