Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus i Danmark

Truer med forbud mot hamstring

Danske myndigheter kom med drastiske coronatiltak, og samme kveld var dagligvarebutikkene fulle av folk.

HAMSTRER: Samme kveld som Danmarks myndigheter satte i gang nye coronatiltak, begynte mange dansker å hamstre dagligvarer. Dette bildet er tatt i butikken Netto i Ringsted, hvor det skal ha stått igjen flere tomme hyller. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
HAMSTRER: Samme kveld som Danmarks myndigheter satte i gang nye coronatiltak, begynte mange dansker å hamstre dagligvarer. Dette bildet er tatt i butikken Netto i Ringsted, hvor det skal ha stått igjen flere tomme hyller. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix Vis mer

Etter 514 påviste tilfeller av coronaviruset, gikk danske myndigheter ut med drastiske grep onsdag kveld. Alle skoler stenges og nattklubber, diskoteker og barer oppfordres til å holde stengt en periode. Alle offentlig ansatte som ikke har det som betegnes som kritiske funksjoner, vil bli sendt hjem fredag.

Samtidig fortalte statsminister Mette Frederiksen at hun var bekymret for at danskene skulle begynne å hamstre matvarer.

- Vi har sett det i andre situasjoner som har vært mindre voldsomme samfunnsmessig enn det vi ser nå, sa hun ifølge danske TV 2.

SYK: Trude Ravndal fra Sandnes er en av 113 nordmenn som innen fredag kveld har fått bekreftet at hun er smittet av coronaviruset. Laget av Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Hamstrer dagligvarer

Rett etter pressekonferansen ble hun støttet av en felles pressemelding fra flere dagligvarebutikker i Danmark, som alle ber kundene handle slik de pleier.

- Coronaviruset har fått mange til å spekulere om det er dagligvarer nok i butikkene. Det er det om forbrukerne handler som de pleier, og ikke øker deres innkjøp helt ekstraordinært, skriver Salling Group, Coop, Dagrofa og Rema 1000 i pressemeldinga.

Men samme kveld begynte dansker over hele landet å hamstre toalettpapir og matvarer, ifølge danske medier.

«Sjeldent har det vært så mange mennesker på matbutikken en onsdagskveld. Slik lyder det fra mange steder i landet», skriver Danske Radio. Også danske TV 2 skriver at de har fått tilsendt biler og videoer av dansker som hamstrer dagligvarer.

Kan innføre forbud

- Det er en lang rekke områder hvor det er behov for at vi gjør noen ting for å sikre at det ikke oppstår problemer i kjølvannet av coronasmitten, sier matminister Mogens Jensen til nyhetsbyrået Ritzau, sitert av Ekstra Bladet.

- Et av områdene hvor vi ikke behøver å gjøre noe annerledes, er hvordan vi handler. Det er ikke problemer med våre matvareforsyninger, fortsetter han.

Matvareforsyningen er tilpasset borgernes normale kjøpsvaner, men hvis alle storhandler samtidig kan det skape problemer.

Fortsetter hamstringen kan butikkene sette grenser for hvor mye en kunde kan kjøpe. Er ikke dette tiltaket tilstrekkelig, er det mulighet for å innføre forbud mot hamstring, sier Jensen.

- Det er klart at vi er klare for å gjøre det som skal til for å sikre en fornuftig fordeling av matvarer, hvis det oppstår mye hamstring, sier han.

Oppfordringen fra ministeren er å handle som normalt.

- IKKE BALLER NOK: En overlege ved OUS mener at regjeringen mangler baller i håndteringen av coronaviruset. Slik svarer helseministeren. Video: Embla Hjort-Larsen / Trym Mogen Vis mer

- Kaos

På Fyn slår Danske Radio følge med en kvinne på vei til matbutikken.

- Men allerede på vei ned kan jeg se tonnevis av biler - og det er ellers en liten by, sier hun.

Videre forteller hun at hun nesten ikke kommer seg inn på parkeringsplassen, som var helt full.

- Det er rent kaos.

Utenfor butikken går folk raskt med overlessede handlevogner, skildrer DR, som også skriver at køene til kassene gikk gjennom hele butikken i en annen dagligvarebutikk.

Smitte i Norge

Ifølge FHIs offisielle tall er 489 personer smittet i Norge onsdag kveld. Det er 212 flere enn i går. Gjennomsnittsalderen er 46 år, og omtrent to tredjedeler er menn.

- Mens hovedvekten av dem som har testet positivt tidligere har kommet fra Italia, ser vi det siste døgnet en kraftig økning fra Østerrike, sa direktør for Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse onsdag kveld.

De aller fleste personene som har testet positivt på coronavirus er enten smittet i utlandet eller er nærkontakter til disse.

Oppfordrer til å ha litt ekstra

Forsyningssikkerheten i Norge er ikke truet av virussituasjonen, skriver NTB torsdag morgen. Likevel oppfordrer DSB folk til å ha litt ekstra av det viktigste de trenger for å klare seg.

Direktør Per K. Brekke i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier han forstår at noen bekymrer seg for hvordan de skal få tak i mat. Men siden varene finnes i butikkene, kan utfordringen bli å få fraktet dem hjem, mener han.

- For de fleste vil det være mulig å få handlehjelp av familie, naboer eller venner. Hvis ikke, kan man ta kontakt med kommunen for å få hjelp, sier han.

Til tross for dette oppfordrer han alle nordmenn til å ha litt ekstra av det viktigste de trenger for å klare seg selv i minst tre dager.

Ting man bør ha i beredskap er blant annet ved, teppe, våtservietter, nøtter, hermetisk mat, primus med kjele, radio og hodelykt. Men det er ingen grunn til å endre handlevanene, ifølge DSB. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ting man bør ha i beredskap er blant annet ved, teppe, våtservietter, nøtter, hermetisk mat, primus med kjele, radio og hodelykt. Men det er ingen grunn til å endre handlevanene, ifølge DSB. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Beredskapslager

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) har tidligere utarbeidet en liste over ting nordmenn bør ha i et beredskapslager i hjemmet. Tingene på lista skal i en krisesituasjon dekke grunnleggende behov de første tre døgnene av en krise, som drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon.

På lista står det blant annet at man bør ha to pakker knekkebrød, en pakke havregryn, tre bokser middagshermetikk eller poser med tørrmat per person, samt noen poser med tørket frukt, nøtter, kjeks eller sjokolade.

På lista står det også at man bør ha medisiner man er avhengig av, do- og tørkepapir og førstehjelpsutstyr.

- Hvis flere av oss er i stand til å ta vare på oss selv og dem rundt oss ved en hendelse, kan hjelpen settes inn der behovet er størst, sier DBS-sjefen.

Han understreker overfor NTB at virussituasjonen i Norge ikke truer forsyningssikkerheten, og at det ikke er nødvendig å hamstre.

- Det er ikke noe i situasjonen nå som gjør at folk trenger å endre handlevanene sine, sier han.

Hele Norges coronakart