Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med full invasjon av Libanon

Angrepene mot Hizbollah etter soldat-kidnappingen i formiddag kan bli trappet voldsomt opp i løpet av kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens en begrenset styrke jagerfly, artilleri, tanks og krigsskip nå angriper flere steder i Sør-Libanon, kommer israelske militære med klare trusler om en mye, mye større offensiv.

Ifølge Jerusalem Post skal flere tusen reservesoldater nå stasjoneres ved Israels nordre grense «for å fortsette operasjonene der». Samtidig kommer det avisa titulerer som en «svært høyerestående israelsk offiser» med denne trusselen:

- Hvis de kidnappede soldatene ikke returneres i god behold, kommer Israel til å sette Libanon tilbake 20 år ved å bombe landets vitale infrastruktur.

Ifølge en militær kilde sitert av nyhetsbyrået AFP skal minst 6000 nye soldater sendes til den israelsk-libanesiske grensa.

Selv om det framstår som lite trolig at israelerne vil iverksette en ny invasjon av nabolandet, er det ikke tvil om hevnangrepene og jakten på de to savnede soldatene vil bli svært omfattende. Det israelske forsvarsdepartementet har bedt de militære sjefene om å ta «alle nødvendige skritt» for å finne krigsfangene.

Lover smertefull hevn

Israelske militære har bekreftet at to soldater er kidnappet og uttaler at de er «svært bekymret» for deres skjebne.

Ifølge den arabiske tv-stasjonen al-Jazeera skal også hele sju israelske soldater ha blitt drept i samme angrep mot grenseposten, men dette er foreløig ikke bekreftet av israelske myndigheter.

RYKKER INN: I et omfattende angrep som trolig vil bli trappet kraftig opp rykket israelske soldater inn i nabolandet i dag. Foto: SCANPIX/AFP
RYKKER INN: I et omfattende angrep som trolig vil bli trappet kraftig opp rykket israelske soldater inn i nabolandet i dag. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

- Hendelsen er en krigshandling av Libanon, har statsminister Ehud Olmert nå uttalt, ifølge Reuters, og gjør det dermed klart at han ikke bare holder Hizbollah men også de libanesiske myndighetene ansvarlig.

Israel er ifølge nyhetsbyrået AP nå i ferd med å mobilisere flere tusen soldater fra reservestyrken i forbindelse med angrepet på Libanon, noe som kan tyde på at de militære sjefene planlegger en langt større og langvarig offensiv. Planene vil bli godkjent i et hastemøte i det israelske kabinettet i dag.

- Vår respons vil bli svært smertefull, konstaterer Olmert.

Startet med rakettangrep

Kidnappingen skjedde ifølge Haaretz ved Israels nordre grense, da bevæpnede menn angrep israelske soldater fra libanesisk side av grensa. Det skjedde i kjølvannet av at en rekke raketter, trolig fra Hizbollah, rammet Israel.

Til BBC World uttaler Ibrahim Moussawi i Hizbollah TV at organisasjonen nå vil kreve løslatelse av bestemte fanger i israelske fengsler i bytte mot de to soldatfangene.

Haaretz har fått opplyst at israelske fly nå bomber flere veier, broer og Hizbollah-posisjoner sør i Libanon. Artilleri og tanks er satt inn på bakken, og ifølge BBC World angriper nå også krigsskip fra sjøen.

- Dette er vanskelige dager for staten Israel og våre innbyggere. Det finnes mennesker som prøver å teste vår handlekraft. De vil mislykkes, og de vil måtte betale en høy pris for sine handlinger, uttalte Israels statsminister Ehud Olmert ifølge nyhetsbyrået AP like etter at motangrepene startet i Libanon.

image: Truer med full invasjon av Libanon

- Vi har respondert med å angripe Hizbollah-installasjoner for å gjøre bevegelsene deres mest mulig vanskelig, sier Arik Schneider, talsmann for de israelske militære styrkene til BBC World.

Kraftige eksplosjoner og hyppig skuddveksling ble 09-tida norsk tid hørt fra kamphandlingene, som skal være de verste ved den israelsk-libanesiske grensa siden 28. mai i år.

Hyppig fangeutveksling

Fangetagning og fangeutveksling har vært vanlig mellom Israel og Hizbollah i den 25 år lange konflikten. Like ofte har det skjedd bortføringer av hverandres døde soldater som pressmiddel.

I oktober 2000 ble tre drepte israelske soldater bortført under en trefning ved Shebaa Farms, og i 2001 ble en israelsk forretningsmann og reserveoffiser kidnappet.

Via en tysk forhandlingskanal i 2004 ble reserveoffiseren og likene av de tre soldatene utvekslet mot 30 libanesiske og arabiske fanger, likene av 60 libanesiske militssoldater og sivile, samt 420 palestinske fanger og kart over landminer israel etterlot seg på libanesisk side etter okkupasjonen.

Gaza-angrep fortsatte

I natt og i morgentimene ble seks palestinere drept og rundt 25 såret, blant dem barn, da Israel fortsatte sine flyangrep mot Gaza etter at den israelske soldaten Gilad Shalit (19) ble tatt til fange av en palestinsk gruppe for drøyt to uker siden.

Kampene er ventet å fortsette i dagene framover.

Hizbollah-organisasjonen opererer ikke i Gaza.

<B>VOLDSOMT ANGREP</B>: Eksplosjon etter at israelske jagerfly bombet landsbyen Rachaya Al-Fokah i Sør-Libanon.
<B>MANGE OFRE:</B> Flere israelske soldater og sivile skal være skadd i rakettangrepene tidligere i dag. Hevnen blir brutal.
<B>INGEN NÅDE:</B> Israels statsminister Ehud Olmert uttaler at kidnappingen av to israelske soldater er en krigshandling, som skal straffes «svært smertefullt» med flere tusen soldater.
<B>FEIRET:</B> Hizbollah-tilhengere i den libanesiske hovedstaden Beirut jublet i formiddag for kidnappingen av to israelske soldater.
<B>SENDT I BOMBEROM:</B> Israelere nord i landet ble bedt av myndighetene om å søke tilflukt i forbindelse med kampene på grensa.