Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med global advarsel mot norsk laks

Fiskeridirektørens eget selskap fikk straffegebyr på 5,6 millioner for overproduksjon.

LAKSELUS:
Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen sammen med administrerende direktør i Mattilsynet, Joakim Lystad (th) under en pressekonferanse om lakselusproblematikken i november. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
LAKSELUS: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen sammen med administrerende direktør i Mattilsynet, Joakim Lystad (th) under en pressekonferanse om lakselusproblematikken i november. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||En rødmerking av norsk oppdrettslaks i WWFs sjømatguide kan få dramatiske konsekvenser, advarer organisasjonen i et brev til fiskeriministeren. Oppdretterne og Mattilsynet har ikke klart å snu den negative utviklingen for lakselus.

Novembertallene viser at det fortsatt er økning i konsentrasjonen av lus. Tirsdag bestemte fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen seg for å sette bremsene på og utsette planen om økt konsentrasjon av laks i oppdrettsmerdene.

WWF Norge er positiv til fiskeriministerens beslutning, men organisasjonens leder, Rasmus Hansson, sier til NTB at det må mer til for å løse lakselusproblemene. Han truer med internasjonal rødlisting av norsk oppdrettslaks dersom ikke nok gjøres.

Ifølge den løpende overvåkingen av lakselus som blir gjort langs kysten er det store problemer med lakselus langs hele kysten, med unntak av Troms og Finnmark. Aller verst er det i Nord-Trøndelag.

30 land Hvert år utarbeider WWF en guide for fisk og skalldyr. Den skal gi forbrukere over hele verden hjelp til å velge produkter som er blitt til med bærekraftige metoder. Ved å bruke fargekodene grønt, gult eller rødt, angis det om produksjonen har påført naturen skader eller ikke.

For 2009 fikk norsk oppdrettslaks fargekoden gul av WWF. Nå advarer organisasjonen med at neste års merking ligger an til å havne på rødt på grunn av miljøsituasjonen langs kysten.

— WWF Norges evaluering av oppdrettslaks fra Norge blir brukt av WWFs sjømatguider i nærmere 30 land, blant annet i store markeder for norsk laks. Konsekvensene av at oppdrettslaks blir plassert på rødt kan bli store og vil føre til at WWF i Europa, USA og Asia fraråder det internasjonale markedet å kjøpe norsk laks, skriver Rasmus Hansson i et brev til fiskeriministeren.

Reagerer Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) liker dårlig at fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) vil utsette avgjørelsen om økt tetthet av laks og ørret i oppdrettsanleggene. Planen var en økning av biomassen på 5 prosent i 2010.

Dette har fiskeriministeren nå valgt å utsette. Årsaken er det omfattende lakselusproblemet langs kysten. Administrerende direktør Geir Andreassen i FHL sier at han har mottatt sterke reaksjoner fra mange oppdrettsbedrifter på avgjørelsen. Særlig i Nord-Norge er reaksjonene sterke, fordi lakselus, ifølge FHL, verken er noe problem i Troms eller i Finnmark.

Han sier at fiskeriministerens avgjørelse gir svekket forutsigbarhet for næringen. Omdømme Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) er derimot atskillig mer positive til fiskeriministerens avgjørelse
.

— Vi ser at næringen har en utfordring knyttet til omdømme, og mener derfor det er riktig å utsette avgjørelsen om kapasitetsøkning, sier Roger Bekken som er leder av oppdrettsutvalget i NSL. Han mener en utsettelse i påvente av en mer avklart situasjon for lakselusa er helt greit av omdømmemessige årsaker.

Betydelig oppgang — Vi har registrert en liten nedgang i tallet på kjønnsmoden hunnlus, men samtidig er det en betydelig oppgang i bevegelige lus, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland, til NTB.

Fjetland sier at den lille nedgangen i kjønnsmoden hunnlus er positiv, fordi det er denne lusa som bringer arten videre. Det er nå satt i verk flere tiltak for å få lusetallene ned, men Fjetland tør foreløpig ikke si når disse tiltakene vil slå ut i en nedgang.

Straffegebyr til fiskeridirektørens eget selskapFiskeridirektoratet ilegger selskapet til sin egen direktør et straffegebyr i millionklassen. I tillegg varsles det straffegebyr mot et selskap der fiskeriministeren har eierinteresser. Dette skjer samtidig med at Fiskeridepartementet revurderer forskriftene som skal regulere brudd på akvakulturloven.

Oppdrettsselskapet Bolaks, hvor fiskeridirektør Liv Holmefjord sammen med sine søsken eier 33 prosent av aksjene, er ilagt et straffegebyr på 5,6 millioner kroner for overproduksjon, ifølge Adressa.no.

Sivilombudsmann Arne Fliflet er i tvil om slike straffegebyr er i strid grunnloven, og har bedt direktoratet om å vurdere saken på nytt. Samtidig skal fiskeri- og kystdepartementet revurdere den tre år gamle «reaksjonsforskriften» som skulle gjøre det lettere å straffe brudd på akvakulturloven.

Dette arbeidet setter en annen gebyrsak i Fiskeridirektoratet på vent, en sak som inkluderer Flatanger Settefisk AS, hvor fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er medeier. Selskapet er varslet om et gebyr for å ikke ha meldt at lakseyngel hadde rømt fra deres anlegg, men bestrider dette selv.

Behandlingen av saken er «frosset» inntil Berg-Hansens departement har gått gjennom reaksjonsforskriften.

Onsdag kveld gjorde Norges Miljøvernforbund det klart at de anmelder fiskeridirektør Holmefjord og Bolaks for overproduksjon av oppdrettslaks. Organisasjonen mener selskapet bevisst har brutt akvakultur- og dyrevernloven.

— Der ikke hyggelig at Bolaks har fått et straffegebyr på 5,6 millioner kroner, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord til Adressa.no. Utover det ønsker hun ikke å kommentere forhold rundt selskapet.

(NTB)

RØDLISTING: Rasmus Hansson i WWF Norge ruer med internasjonal rødlisting av norsk oppdrettslaks dersom ikke nok gjøres. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
RØDLISTING: Rasmus Hansson i WWF Norge ruer med internasjonal rødlisting av norsk oppdrettslaks dersom ikke nok gjøres. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer
STRAFFEGEBYR: Oppdrettsselskapet Bolaks, hvor fiskeridirektør Liv Holmefjord sammen med sine søsken eier 33 prosent av aksjene, er ilagt et straffegebyr på 5,6 millioner kroner for overproduksjon, ifølge Adressa.no. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
STRAFFEGEBYR: Oppdrettsselskapet Bolaks, hvor fiskeridirektør Liv Holmefjord sammen med sine søsken eier 33 prosent av aksjene, er ilagt et straffegebyr på 5,6 millioner kroner for overproduksjon, ifølge Adressa.no. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media