Sørkoreanske marinegaster hilser det amerikanske hangarskipet USS George Washington idet skipet forlot havn søndag morgen for å delta i en stor flåte- og flyøvelse sammen med Sør-Korea. Foto: REUTERS/SCANPIX
Sørkoreanske marinegaster hilser det amerikanske hangarskipet USS George Washington idet skipet forlot havn søndag morgen for å delta i en stor flåte- og flyøvelse sammen med Sør-Korea. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Truer med hellig atomkrig

Nord-Korea trapper opp truslene etter USAs og Sør-Koreas marineøvelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Nord-Korea truer nå med å ta i bruk atomvåpen som gjengjeldelse for den felles marineøvelsen Sør-Korea og USA skal gjennomføre i Japanhavet i dag.

— Hæren og folket i Nord- Korea vil på legitimt vis svare ved hjelp av sin mektige atomavskrekkelse på den største kjernefysiske krigsøvelsen USA og de sørkoreanske marionettene noensinne har holdt, melder det nordkoreanske nyhetsbyrået Korean Central News Agency.

Hellig krig Utspillet er det siste i rekken av en lang rekke trusler som er kommet, etter at en internasjonal granskingskommisjon i mai ga Nord-Korea skylda for senkingen av det sørkoreanske marinefartøyet «Cheonan».

Det kommunistiske regimet i Pyongyang advarer også mot at den fire dager lange militærøvelse kan resultere i en såkalt «hellig krig».

Den harde krigsretorikken er nærmest blitt rutine hver gang USA og Sør-Korea holder felles militærøvelse. Det lukkede landet, som fortsatt styres av Kim Jong-il, betrakter øvelsene som iscenesettelse av et mulig, framtidig angrep mot dem selv.

Storstilt Om lag 20 marinefartøy, deriblant det amerikanske hangarskipet USS «George Washington», 200 fly og 8000 amerikanske og sørkoreanske soldater, skal delta i øvelsen.

USAs utenriksminister, Hillary Clinton, har advart mot at det kan komme nye sanksjoner mot Nord-Korea.