Truer med invasjon

Russisk ultimatum mot georgiske soldater i Abkhasia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det russiske militæret har gitt de georgiske soldatene i utbryterrepublikken Abkhasia et ultimatum: Legg ned våpnene straks eller ta konsekvensen.

Ifølge Geogia har Russland truet med regelrett invasjon av georgisk territorium.

Det vil i så fall innebære en alvorlig eskalering av krigen. De fleste av de georgiske styrkene er nå i Sør-Ossetia, der konflikten startet og Georgia har liten sjanse til å stanse Russland hvis de invaderer Abkhasia.

«Fredsbevarende soldater»

Flere enn 9000 russiske soldater og 350 stridsvogner er allerede i Abkhasia. Ifølge myndighetene i Moskva er det snakk om «fredsbevarende styrker» som lenge har vært i området for å bevare freden.

-  Styrkingen av de fredsbevarende styrkene har som hensikt å forhindre en gjentakelse av situasjonen som møtte de russiske fredsbevarende styrkene i Tskhinvali, sier øverstkommanderende for de russiske styrkene, Aleksandr Novitskij, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Men inntrykket soldatene gir er alt annet enn fredelig.

Krigen eskalerer

TRUES: Georgiske soldater bringer en skadet kamerat til sykehuset. Faren for at russiske styrker skal invadere blir stadig større. Foto: Scanpix
TRUES: Georgiske soldater bringer en skadet kamerat til sykehuset. Faren for at russiske styrker skal invadere blir stadig større. Foto: Scanpix Vis mer

Tidligere i dag ble det rapportert at abkhasiske opprørssoldater hadde omringet georgiske soldater i et område av Abkhasia som er kontrollert av myndighetene i Tbilisi.

Det georgiske forsvarsdepartementet avviste senere påstanden og sier de georgiske soldatene «drevet opprørerne tilbake».

- Det var flere angrep mot Kodori Gorge, men opprørerne er drevet tilbake, opplyste Shota Utiashvili, talsmann for det georgiske innenriksdepartementet, til georgisk fjernsyn.

I natt og i morges fortsatte partenes eskalering av krigen. Georgia bombet Tskhinvali, hovedstaden i Sør-Ossetia, mens russerne nå har bombet mål utenfor Sør-Ossetia, byen Gori og enkelte mål nær den georgiske hovedstaden Tblisi.

Vil bli selvstendige

Utbryterrepublikkene Abkhazia og Sør-Ossetia appellerer nå til verden for anerkjennelse av sin selvstendighet. Regionenes respektive presidenter, Sergei Bagapsh og Eduard Kokoity, snakket sammen på telefon i dag, og ble enige om å søke det internasjonale samfunn om anerkjennelse for sin selvstendighet i nær framtid.

Signalene fra vestlige land tyder imidlertid på solidaritet med Georgia som selvstendig nasjon. USAs president George Bush fordømte i dag bombeangrep utenfor Sør-Ossetia.

Bush sier han har snakket med statsminister Vladimir Putin og president Dmitrij Medvedev om situasjonen i Georgia. Den amerikanske presidenten sier han ga de russiske lederne klar beskjed om at volden er uakseptabel.

Truer med invasjon

-  Jeg ga uttrykk for min dype bekymring angående Russlands uforholdsmessig sterke reaksjon. Vi fordømmer sterkt bombeangrep utenfor Sør-Ossetia, sier Bush.

RYKKER NÆRMERE: En kolonne med russiske stridsvogner på vei mot utbryterrepublikken Abkhasia.
I SJOKK: En kvinne i byen Gori får trøst etter å ha fått beskjeden om at sønnen hennes ble drept i bombeangrep.