Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med løsrivelse

Provinser i Ukraina truer med løsrivelse hvis opposisjonen vinner. Høyesterett behandler valgresultatet nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Krisa i Ukraina har nådd nye høyder i dag.

Samtidig som landets høyesterett i dag morges startet sin behandling av valgets gyldighet, har provinsen Donetsk vest i landet varslet at de nå planlegger folkeavstemning 5. desember om eget selvstyre. I Kiev truer opposisjonen å trappe opp sin blokade av regjeringsmedlemmer, og de fredelige demonstrasjonene bare vokser i antall deltagere selv om det nå har gått åtte dager siden skandalevalget.

Hvis høyesterett forkaster valgresultatet, åpner det for nyvalg, noe opposisjonen krever. Men uansett hva dommerne kommer fram til, vil konklusjonen åpne for økt spenning.

Selv om kameraene så langt har vært fokusert på de hundretusener som har tatt til gatene med oransje sløyfer for å støtte opposisjonens presidentkandidat Viktor Jusjtsjenko, har den sittende statsministeren og valgets bestridte vinner, Viktor Janukovitsj, en betydelig støtte han også. Ingen av leirene vil ha lett for å godta en avgjørelse som favoriserer motstanderen.

- Behandlingen av saken kan ta alt fra noen timer til flere dager. Alt avhenger av hvor mange representanter fra begge sider som kommer til å forklare seg, uttalte Liana Sjljapsjikova, pressesekretær ved høyesterett, i dag morges.

Spørsmålet er hvor mange dager landet kan holde ut spenningen. Opposisjonsleder Julia Timosjenko ga i går kveld den sittende presidenten Leonid Kutsjma 24 timer på å sparke statsminister Viktor Janukovitsj.

- Vi vet hvor han er, og vi kan hindre ham i å ta et eneste skritt hvis han ikke oppfyller våre krav, sa Timosjenko foran de omlag 100 000 demonstrantene som i går var samlet på torget i Kiev.

Samtidig oppfordret hun til massedemonstrasjon utenfor høyesterett i dag, en oppfordring som ser ut til å bli fulgt av minst like mange.

image: Truer med løsrivelse

Den omstridte valgvinneren Janukovitsj fikk støtte av omlag 30 000 demonstranter i hjembyen Donetsk, der massene samlet seg utenfor forsamlingsbygningen.

- Vi vil ikke tolerere det som skjer i Ukraina. Vi har vist at vi er en styrke som man ikke kan kimse av, sa provinsens guvernør Anatolj Blitznjuk.

Med 164 stemmer mot én har provinsforsamlingen avgjort at de vil avholde folkeavstemning om å løsrive provinsen til egen republikk. Noe som i dag vil være i strid med landets grunnlov - og dermed møte massiv opposisjon.

Avgjørelsen om folkeavstemning kom etter at Janukovitsj deltok på et hastemøte med 3500 delegater fra hans støtteprovinser i øst og vest-Ukraina. Flere av disse provinsene truer med lignende folkeavstemninger hvis høyesterett avviser valgresultatet.

Ordstyrer Boris Kolesnikov i Donetsks provinsforsamling advarer at en seier til opposisjonens presidentkandidat kan føre til at de østre og vestre provinsene river seg løs og danner egen republikk med hovedstad i Kharkiv.

En slik løsrivelse vil bety overhengende fare for borgerkrig i landet som har verdens 13. største militærmakt.

FARE: Ukrainske soldater velsignes av en ortodoks prest nord for Kiev i dag morges. Landets 255 000 soldater er ryggraden i verdens 13. største militærmakt. Nå kan valgkrisa føre til borgerkrig.
LØSREVET: Ukrainas omstridte statsminister - og bestridte presidentvalgvinner Viktor Janukovitsj deltok i går på et hastemøte i den vestlige provinsen Donetsk, der provinsforsamlingene fra flere av landets provinser truer med løsrivelse hvis opposisjonen vinner presidentstolen.
PROTEST: I går var over 100 000 opposisjonsvennlige demonstranter samlet på torget i Kiev. I dag demonstrerer de utenfor høyesterett, hvor valgkrisa nå behandles.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media