Corona på skiferie

Truer med massesøksmål etter skiferie-epidemi

Fra vintersportsstedet Ischgl i Tyrol i Østerrike spredte coronaviruset seg som ild i tørt gress rundt om i Europa. Nå anklages myndighetene for å ha reagert for seint.

CORONA-ØL: På baren Kitzloch i Ischgl var det fest med Corona-øl dager før vinterferierende nordmenn ankom vintersportstedet. Bildet er fra en Facebook-post, som har blitt delt videre. Foto: Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skiparadiset med sine kjente afterskibarer er en av hovedkildene til pandemiens spredning også her i Norge. Ifølge Folkehelseinstituttet kan hele 17 prosent av de bekreftede smittetilfellene - 635 personer, spores tilbake til Østerrike.

Ifølge den danske avisa BT var Island første land ut til å slå alarm, etter at skiturister vendte hjem fra Ischgl med smitten. 5. mars ba de alle som returnerte om å holde seg i hjemmekarantene, og erklærte skistedet for et risikoområde.

Var du i Ischgl?

Har du opplysninger om denne saken? Kontakt oss på 2400@db.no eller 24 00 00 00

Det var imidlertid ikke før 13. mars - dagen etter at Norge hadde innført inngripende tiltak for å bremse viruset, at myndighetene i Tyrol tok grep og stengte skistedet Ischgl.

STENGT: I landsbyen Ischgl i Tyrol i Østerrike fikk coronaviruset spre seg i dagesvis før det ble tatt grep. 13. mars ble byen stengt. Foto: JAKOB GRUBER / APA / AFP / NTB scanpix
STENGT: I landsbyen Ischgl i Tyrol i Østerrike fikk coronaviruset spre seg i dagesvis før det ble tatt grep. 13. mars ble byen stengt. Foto: JAKOB GRUBER / APA / AFP / NTB scanpix Vis mer

400 har meldt seg

De tyske avisene Deutsche Welle og Bild melder nå at rundt 400 skiturister har meldt seg til massesøksmål mot myndighetene i Tyrol, på bare to dager.

Det er Den østerrikske forening for forbrukerbeskyttelse (VSV), en privat forbrukerforening som jobber for forbrukernes rettigheter, som planlegger søksmålet.

- Vi mener at myndighetene i Tyrol var for sent ute med å innføre karantene og informere de reisende. Vi anslår at søksmålet blir på mer enn fem millioner euro, skriver Peter Kolba i VSV i en epost til Dagbladet.

Foreningen forsøkte først å gå til sak mot Tyrols guvernør Günther Platter, borgermesteren i Ischgl, samt skiheis-selskapene og noen embetsmenn, basert på medier dekning av saken, men dette ble avvist av østerrikske påtalemyndigheter.

Foreningen håper nå å ha en sak ved hjelp av vitneforklaringer fra de mange smittede skituristene, å kunne bevise at myndighetene unngikk å stenge vintersportsstedet for å kunne fortsette å tjene penger.

Kolba i VSV skriver til Dagbladet at det er gratis for rammede å bli med på søksmålet.

Ifølge den østerrikske avisen Tiroler Tageszeitung har ikke de lokale myndighetene i Tyrol ønsket å kommentere søksmålet.

- Ingen tegn til oppstandelse

Håvard Maurset (33) fra Stryn begynte å kjenne på influensasymptomer søndag 8. mars, etter å ha vendt hjem fra Ischgl samme helg.

Han fortalte Dagbladet at alt virket normalt de dagene han og vennene hans var i Østerrike.

DØDSANNONSER: Avisene i Italia bærer preg av av store tapene landet har lidd etter coronavirusets utbrudd. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

- Det var ingen tegn til oppstandelse rundt viruset der. Alt var åpent. Det var først da vi kom hjem at vi så at det hadde vært utbrudd i Ischgl, fortalte han.

Ifølge Dagens Næringsliv hadde mange av de smittede nordmennene besøkt baren Kitzloch i Ischgl, og mye av smitten kan trolig spores tilbake hit.

Også afterski-baren Trofana Alm trekkes fram som mulig smittekilde.

– Da kelnerne kom med Jägershots eller brett med øl, blåste de i fløyter for å komme seg fram. Hvis det var virus her, så hadde det gode muligheter. Det var ikke en millimeter klaring mellom folk og helt umulig å beskytte seg, har en av de norske besøkende, Robert Grønnslett, fortalt til DN.

Både han og de fleste i hans reisefølge ble smittet, og tror det skjedde på afterski-baren.

Etterforskes av påtalemyndigheten

Ifølge avisa ble de to første tilfellene av coronasmitte registrert i den østerrikske landsbyen siste uka i februar, men spredningen hadde trolig pågått i flere uker allerede.

Barene i Ischgl er flere ganger blitt trukket fram som de noen av de beste barene i Alpene.

Påtalemyndigheten i Innsbruck i Østerrike har iverksatt etterforskning av virusutbruddet i Ischgl. etter mistanke om at en restaurant eller bar i landsbyen har utsatt gjestene for det smittsomme viruset.

Ifølge den tyske TV-kanalen ZDF skal en bedrift i Ischgl unnlatt å melde fra til myndighetene om at en av deres ansatte testet positivt for det nye koronaviruset sent i februar, skriver NTB.

SMITTE-ELDORADO: Mange nordmenn som ble smittet på skiferie i Ischgl besøkte denne baren. Foto: JAKOB GRUBER / APA / AFP / NTB scanpix
SMITTE-ELDORADO: Mange nordmenn som ble smittet på skiferie i Ischgl besøkte denne baren. Foto: JAKOB GRUBER / APA / AFP / NTB scanpix Vis mer

Skiferie-epidemi

Fagdirektør ved Folkehelseinstituttet, Frode Forland, sa 8. mars til Dagbladet at spredningen i Norge kunne ses på som en reiserelatert importepidemi, og siktet til at norske skiturister tok med seg smitte hjem fra vintersportssteder i Østerrike og Italia.

- Så langt kan man kanskje kalle det en skiferie-epidemi for Norges del, selv om det også er noen tilfeller fra andre destinasjoner, sa han.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Her til lands valgte myndighetene å gå ut med en advarsel om smittespredningen i Tyrol 11. mars - to dager før Tyrols myndigheter selv tok noen grep, og frarådet reiser som ikke var strengt nødvendige.

– Det har i løpet av de siste dagene vært en stor smittespredning av coronavirus i Tirol i Østerrike og det er høy risiko for videre økning i antall smittede, spesielt grunnet den geografiske nærheten til Nord-Italia, skrev Utenriksdepartementet.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer