Truer med massiv stengning

Regjeringen gjør nye, stramme grep for å stanse spredningen av coronaviruset.

Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg har i dag redegjort for coronasituasjonen i Stortinget.

I utbruddsområder med stort smittetrykk anbefaler regjeringen at kommunene vurderer konkrete tiltak for de neste 15–30 dagene.

Kl. 11.45 holder regjeringen pressekonferanse om de nye tiltakene.

Følg sendinga på Dagbladet TV!

- Vær mest mulig hjemme

Tiltakene er nedfelt i et eget rundskriv fra Helse- og omsorgsdepartementet til kommunene.

Dersom smittesituasjonen er svært alvorlig, kan det blant annet være aktuelt med full stenging av treningssentre, idrettshaller, svømmehaller, museer, biblioteker, arrangementssteder uten fastmonterte seter og andre offentlige steder der mange møtes innendørs.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet mener at det i kommuner med stort smittetrykk kan være nødvendig å stoppe kamper, cuper og stevner for barn og unge i idretter med nærkontakt, og stanse breddeidrett med nærkontakt for voksne.

STRAMMER INN: Statsminister Erna Solberg la torsdag fram nye strenge restriksjoner for å bekjempe coronasmitten. Foto: NTB Vis mer

Også det vil redusere den samlede mobiliteten og redusere smittefaren. I disse områdene anbefaler vi nå at to meter er avstanden ved innendørs fysisk aktivitet.

Fra Stortingets talerstol kom statsministeren med klare oppfordringer til det norske folk:

- Vær i størst mulig grad hjemme. Gå gjerne en tur, men begrens sosial kontakt med mennesker utenfor egen husstand så mye som mulig. På den måten kan vi klare å holde skolene åpne for barna våre og flest mulig i jobb, samtidig som vi ikke gir viruset mulighet til å spre seg fra menneske til menneske. Jeg vet at dette betyr ulemper for mange. Vi må avlyse mye vi gjerne skulle gjort, sier Erna Solberg.

Varsler nye grep i Oslo

Fredag ettermiddag skal Oslo kommune holde pressekonferanse om coronasituasjonen og innføring av nye tiltak i hovedstaden.

- Smittesituasjonen er alvorlig i Europa, og vi ser nå en kraftig smitteøkning også i Norge. Byrådet kommer derfor til å stramme ytterligere inn i Oslo. Vi vil vurdere tiltakene vi innfører opp mot de anbefalingene regjeringen legger fram. Samtidig er det svært viktig at hver og enkelt av oss tar ansvar. Dette er ikke bare en dugnad lenger, dette er alvor. De neste ukene må vi holde oss mest mulig hjemme og nabolaget, og begrense sosiale treff og reiser til et minimum, sier byrådsleder Raymond Johansen i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer