Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset i Spania:

Truer med nedstenging

Spania holder pusten etter landets åpning. Nå frykter flere at de må innføre restriksjoner igjen, spesielt etter helgas skrekkbilder.

ÅPNET: Flere er bekymret for gjenåpningen av landet, og regioner i Spania truer nå med strengere restriksjoner. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Video: Ingunn Dorholt. Vis mer

ALICANTE (Dagbladet): - Viruset kan blusse opp igjen, sier 25-årige Zac Rodriguez fra Alicante til Dagbladet.

Et døgn etter at Spania åpnet grensene, både nasjonalt og for Schengen-området, fikk den nordøstlige regionen Aragón beskjeden alle spanjoler frykter: De rykker tilbake til fase to av myndighetenes gjenåpningsstrategi.

Samtidig har et bilde fra av en overbefolket gamleby i Lugo, i den nordvestlige regionen Garcia lørdag kveld, nærmest satt fyr på sosiale medier.

Nå trues også denne spanske byens innbyggere med gjeninnføring av strenge tiltak.

Overfylte barer

Ifølge avisa El Progreso er bildet av den overfylte historiske delen av Lugo, omtalt som byens «vindistrikt», tatt i nattetimene fra lørdag til søndag.

STERKE REAKSJONER: Dette bildet fra byen Lugo i helga, ble først delt på en lokal Facebook-side. Siden er det blitt delt i hele Spania. Bildet vekker sterke reaksjoner, og kan føre til strengere corona-regler.
STERKE REAKSJONER: Dette bildet fra byen Lugo i helga, ble først delt på en lokal Facebook-side. Siden er det blitt delt i hele Spania. Bildet vekker sterke reaksjoner, og kan føre til strengere corona-regler. Vis mer

Det var samme dato som spanjolene offisielt entret fase fire, og med det kan bevege seg som de måtte ønske. Samtidig har barer og restauranter fått tilbake sine normale åpningstider - med forbehold om at de kan ivareta avstanden mellom gjestene.

Ifølge avisa hadde mange tatt turen til gamlebyen for å feire begynnelsen på fasen som i Spania omtales som «den nye normalen».

I Spania er det nå påbudt med munnbind på offentlige steder der det ikke er mulig å overholde avstand på halvannen meter, i tillegg til i offentlig transport og i taxier.

LOCKDOWN: Da Spania stengte ned landet ble livet snudd på hodet for befolkninga. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

Avisa skriver at bildene fra byen like gjerne kunne vært tatt før coronautbruddet når det kommer til folkemengde, sosial distanse og bruk av munnbind. Bilder på sosiale medier, og som ifølge både El Progreso og ABC Galicia verifiseres av flere personer som var til stede på bildet, viser også flere svært overfylte uteserveringer.

En av personene som er avbildet, har blant annet uttalt at politiet vennlig ba folk om å returnere til egne hjem allerede kl. 19 lørdag kveld.

- Kan få konsekvenser

Slett ikke alle er glade for å se helgas bilder fra Lugo.

Spania er blant landene som har vært hardest rammet av coronaviruset i Europa, og også blant landene som har hatt de strengeste restriksjonene for å få bukt med nettopp smittespredningen. I flere uker har spanjolene levd under et nærmest totalt portforbud, og flere av landets næringer sliter med etterfølgene av nedstengningen.

PÅBUD: I Spania er det nå påbud med munnbind på alle offentlige steder hvor det ikke er mulig å overholde avstandsregelen på halvannen meter. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet
PÅBUD: I Spania er det nå påbud med munnbind på alle offentlige steder hvor det ikke er mulig å overholde avstandsregelen på halvannen meter. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet Vis mer

Som følge av de mye delte bildene advarer nå presidenten for byens hotell- og turistassosiasjon (Apehl), Cheché Real, byens befolkning om at smittevernsbudd som dette kan få alvorlige konsekvenser.

Til nyhetsbyrået EFE sier han, ifølge avisa, at situasjoner som det byen nå har vært vitne til, kan føre til at de igjen er nødt til å stenge ned. Han advarer videre om de alvorlige økonomiske konsekvensene det vil ha, og appellerer derfor til innbyggernes kollektive ansvar og dugnadsånd.

KONTROLL: Torreviejas strender har delt inn strendene i ulike soner for å unngå at folk kommer for tett. I tillegg er det klare begrensinger på antall mennesker som kan være på stranda samtidig. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet
KONTROLL: Torreviejas strender har delt inn strendene i ulike soner for å unngå at folk kommer for tett. I tillegg er det klare begrensinger på antall mennesker som kan være på stranda samtidig. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet Vis mer

Ifølge avisa ble minst åtte barer og utesteder stengt som følge av brudd på reglementene forrige helg.

Samtidig som Real advarer mot brudd på smittevernreglene, uttaler han at han ønsker at enkelte regler skal løses opp for alle de som forholder seg til myndighetenes krav.

Frykter økt smitte

Mens landets innbyggere gleder seg over at de nå lever under langt løsere regler enn på månedsvis, er det liten tvil om at mange er spente på hva gjenåpningen gjør med smittetallene i Spania.

Dagbladet har snakket med flere av Alicantes innbyggere om faren for økt smitte. Mange spanjoler fra de hardere rammede områdene i nord, trekker nemlig sørover når sommerferien nå står på trappene.

DESIFISERER: På strendene i Torreviejas er flere blitt ansatt for å desinfisere. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet
DESIFISERER: På strendene i Torreviejas er flere blitt ansatt for å desinfisere. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet Vis mer

Flere er bekymret for nettopp smitteøkning, og tar derfor klare forholdsregler. Blant disse er 25-årige Zac Rodriguez, som påpeker at det nå kan komme folk fra andre land som har mindre kontroll hva gjelder coronaviruset. Han får støtte fra Javier Zanches (25), som understreker at han derfor begrenser omgangen med personer utenfor sin nærmeste vennekrets.

- Det kan blusse opp igjen. Men siden vi alltid er med våre venner er det vanskeligere å bli smittet av noen utenfra. Vi fortsetter å være veldig forsiktige, forteller Zanches til Dagbladet.

- I Aragón har de gått tilbake til fase to av gjenåpningen. Er du engstelig for at det kan skje her også?

- Det er visse forventninger om at det kan skje. Realiteten er at det nå har skjedd i Aragón, og det kan skje her. Men jeg vil ikke si at jeg er redd for at det skjer. Hvis det skjer, må vi tilbake til å begrense oss. Men jeg håper at det ikke blir sånn, sier Javier Viviens Martín (23).

Britiske Kyah Glasford (22) er engelsklærer i Alicante. Selv om også hun er bekymret, roser hun spanske myndigheters håndtering av viruset så langt, og tror også de vil overvåke situasjonen og innføre nye tiltak, dersom det blir nødvendig.

- Jeg tenker at Spania har taklet det bra. Jeg er fra England, hvor det har vært forferdelig. Jeg tenker at Spania iverksatte tiltak som har vist seg å være veldig effektive. Men ja, det er bekymringsverdig. Vi kan ikke annet enn å krysse fingrene, for det er ingen som vet hvordan det vil gå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!