Truer med nye missiler som kan treffe hvor som helst i Nord-Korea

Flyene laget hjerte på himmelen, men det ligger et alvor bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trusselbildet har vært roligere på den koreanske halvøya de siste månedene, og hatmeldingene mellom nord og sør har vært færre.

Men kanskje er det bare en sovende vuklan, hvor det koker under overflaten.

I dag presenterte uansett Sør-Korea nye militære våpen, som ble vist fram under den største militærparaden på ti år. Ifølge president Park Geun-hye har de vært nødt til å styrke forsvaret, for å «nøytralisere atom- og missiltrusselen fra Nord-Korea».

Rekkevidde: 1000 kilometer Dagens parade og show på en flyplass utenfor Seoul inneholdt 11 000 soldater, 190 våpensystemer og 120 fly, skiver Associated Press.

Blant våpnene som ble vist fram var en Hyunmu-3 kryssermissil, som har en rekkevidde på 1000 kilometer. Den er utviklet de siste åra, og det er første gang den blir brakt ut i offentligheten. Søstermissilet Hyunmu-2 har en rekkevidde på 300 kilometer.

Sør-Korea skulle i dag skryte - og skremme.

- Vi må bygge et sterkt anti-nord-forsvar fram til den dagen de slutter å utvikle atomvåpen og tar de rette valgene for sitt folk og for freden på den koreanske halvøya, sier presidenten ifølge Reuters.

Det handlet om berolige egen befolkning. Og om å sende et signal nordover om at de har en ny missil som kan ramme hvor som helst i nabolandet.

Etter oppvisningen på flybasen var det militærparade i hovedstaden, den første siden 2008. Der ble våpnene vist fram, mens det ble kastet konfetti fra hustakene i Seoul.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel var også til stede under den 65. forsvarsdagen i Sør-Korea.

FN-gransking og atomvåpenfrykt På seinsommeren var flere nordkoreanske avhoppere innkalt til FN, for å fortelle om opplevelsene deres i Kim-regimets mange fangeleire. De fortalte om tortur og bestialske drap.

Kim Jong-Un har ikke vært like hard i tonen som han var i våres, og for utenforstående har han virket mer opptatt av å posere i nye svømmeanlegg og planlegge skiparadis. Han satt også på første rad under et vektløftingstevne,

I tillegg til FN-granskingen av fangeleirene, har det kommet bekymringsrapporter fra nord om at Kim kan ha startet en omstridt atomreaktor igjen.

Yongbyon-reaktoren ble stengt ned i 2007, som et ledd i en avtale med USA og andre land som lovet bistand i bytte. Reaktoren er i stand til å produsere 6 kg plutonium i året, og omverdenen er svært bekymret ettersom dette kan bli benyttet i det nordkoreanske atomvåpenprogrammet. Satellittbilder tatt over anlegget 31. august, viser at det stiger hvit damp opp fra en bygning som ligger tett ved hallen som huser atomreaktoren.

De langrekkende missilene Hyunmu-3 kan treffe hvor som helst i Nord-Korea. Foto: EPA / NTB Scanpix
Her blir kryssermissilen vist fram og hyllet i sentrum av hovedstaden Seoul. Foto: EPA / NTB Scanpi
Det var 65. gang sørkoreanske soldater marsjerte under den offisielle forsvarsdagen i landet. Foto: EPA / NTB Scanpix
Kjærlighet i lufta over flybasen i Seongnam. Foto: EPA / NTB Scanpix
11 000 soldater deltok på markeringen. Foto: AFP / NTB Scanpix
Forsvaret viste fram avanserte Spike-missiler, som er produsert i Israel. Foto: AFP / NTB Scanpix
Elitesoldater henger her fra helikoptere under oppvisningen. Foto: AP / NTB Scanpix
Dette er medlemmer av Sør-Koreas undervannsstyrker. Foto: Reuters / NTB Scanpix
K9-erne til Sør-Korea, som de har produsert selv. Foto: AFP / NTB Scanpix
President Park Geun-hye deltok selv under paraden i Seongnam. Foto: EPA / NTB Scanpix
Presidenten sier de har rustet opp forsvaret for å kunne stå imot truslene fra nord. Foto: Reuters / NTB Scanpix
Nord-Korea har ofte liknende parader, men det er ti år siden Sør-Korea gjennomførte en parade i en så stor skala. Foto: Reuters / NTB Scanpix
Etter oppvisningen på flybasen fortsatte militærfesten i Seoul. Foto: Reuters / NTB Scanpix
Med denne paraden ønsker Sør-Korea å sende et signal til nord om at et eventuelt angrep vil føre til kraftige svar. Foto: AP / NTB Scanpix