Truer med politiet etter covid-løgner

St. Olavs hospital har avdekket at pasienter og besøkende lyver om symptomer og karantene, og frykter tilfellene de har oppdaget, bare er toppen av isfjellet.

RYSTET: Administrerende direktør Grethe Aasved ved St. Olavs hospital har opplevd at flere har møtt opp på sykehuset for en planlagt time mens de er i karantene. - Jeg er rystet, sier hun. Foto: Gorm Kallestad / NTB
RYSTET: Administrerende direktør Grethe Aasved ved St. Olavs hospital har opplevd at flere har møtt opp på sykehuset for en planlagt time mens de er i karantene. - Jeg er rystet, sier hun. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som ankommer St. Olavs hospital, må besvare et skjema med spørsmål om coronaviruset. Her må de blant annet svare på om de har hatt nærkontakt med en smittet, og om de har hatt symptomer de siste to ukene.

Nå har sykehuset avdekket at noen lyver på skjemaet, skriver Adresseavisen.

- Jeg er jo rystet. Dette setter andre pasienter i livsfare, og de utsetter også ansatte for fare. I pandemien er vi også helt avhengige av god beredskap og ansatte på jobb, sier administrerende direktør Grethe Aasved ved St. Olavs hospital til Dagbladet.

VAKTHOLD: Ved St. Olavs hospital er det vakter ved alle innganger. For å slippe inn, må alle pasienter og pårørende besvare en rekke spørsmål, men her opplever sykehuset at noen velger å snakke usant for å slippe inn. Foto: Gorm Kallestad / NTB
VAKTHOLD: Ved St. Olavs hospital er det vakter ved alle innganger. For å slippe inn, må alle pasienter og pårørende besvare en rekke spørsmål, men her opplever sykehuset at noen velger å snakke usant for å slippe inn. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Virkelig opprørt

Sykehuset vurderer nå å politianmelde de som med vilje oppgir feil informasjon når de kommer til sykehuset.

- Vi anmelder jo vold og trusler mot ansatte og pasienter, og dette er minst like farlig, sier sykehusdirektøren.

- Dette gjelder pasienter som er kjent med at de kan være smittefarlige, så de har kjennskap til at de ikke skal til sykehuset. Folk skal jo få hjelp om de trenger det, men dette er pasienter som har hatt en planlagt time, og da må vi få beskjed, slik at vi kan avgjøre om det kan utsettes, eller vi kan få tid til å forberede oss på å ta imot en mulig smittet, sier Aasved.

Hun forteller at det er snakk om «et knippe» personer dette gjelder - både pasienter og pårørende.

- Men det er nok til at vi er virkelig opprørt. Vi har hørt om tilfeller på andre sykehus også, så dette skjer over hele landet. Det er mer enn nok til å sette andre i livsfare.

STATISTRIKK: Med hekletøy har førsteamanuensis i biostatistikk, Kathrine Frey Frøslie, laget en genial forklar på det mye omtalte R-tallet under coronapandemien. Video: statistrikk.no Vis mer

- Toppen av isfjellet

Ved flere anledninger har sykehuset blitt kontaktet av kommuneoverleger, som gir beskjed om at personer som har fått påvist smitte hos dem har vært på sykehuset, og at ansatte og personer på venterommet defineres som nærkontakter.

- Hvis vi ikke hadde blitt kontaktet, hadde vi jo ikke visst om dette. Derfor er vi redd for at dette bare er toppen av isfjellet, sier Aasved.

- Vi har hatt både ansatte og pasienter i karantene på grunn av dette, legger hun til.

Sykehusdirektøren har imidlertid ikke oversikt over om feilinformasjonen på skjemaene har ført til konkrete smittetilfeller.

- Men det viktige her er at sjansen for smitte er til stede. Vi håper det er en verdi av at vi nå går ut såpass krast for å vekke samvittigheten til dem dette gjelder, slik at dette ikke skjer igjen.

Per 13. november er det seks innlagte pasienter med covid-19 på sykehuset. En av dem er innlagt på intensivavdeling, og en på respirator.

Onsdag ble det kjent at en ansatt ved sykehuset var bekreftet smittet med viruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer