Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med politisk streik etter renteøkning

Fagforeningene raser etter Norges Banks renteøkning i går. Politisk streik og boikott av de bankene som øker utlånsrenta blir nevnt som mulige sanksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fagforeningene mener renteøkningen gir urettferdige følger. De raser mot politikerne, og mener renteøkning som virkemiddel for å hemme en økt kjøpekraft treffer skjevt.

Jan Davidsen, leder i Norsk Kommuneforbund, mener hans medlemmer, som i stor grad har lavtlønte jobber, vil komme svært uheldig ut etter renteøkningen.

Styremedlem Roy Pedersen i Fellesforbundet fortviler over det han betegner som en «ensretta» tenkning blant norske finanspolitikere.

- Nå må vi diskutere virkemidler. Det kan bli aktuelt med politisk streik eller boikott av de bankene som følger Norges Bank og øker utlånsrenta, bekrefter han overfor NRK.

Lavere boligpriser

Men om utgiftene til boliglån øker, kan de som planlegger å kjøpe nå spare noen kroner på renteøkningen. Prognosesenteret mener at den høye renta på kort sikt kan føre til en tildels stor prisreduksjon, melder NRK.

- Vi venter at renteendringen fører til lavere boligpriser, sier direktør Hans Jacob Hansen i Byggebransjens Kompetansesenter.