Truer med rakettangrep mot oljetankere

Opprørere truer med å sprenge internasjonale oljetanker som kommer inn i Nigerdeltaet for å lesse råolje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En selvutnevt kommandant for Frigjøringsvebegelsen for Nigerdeltaet forteller AP at hans gruppe tar sikte på å eskalere voldsomhetene:

- Vi har raketter som kan sendes mot oljetanker som ferdes utenfor kysten, og vi vil bruke rakettene for å hindre tankerne i å ta oljen vår.

Norske Statoil har ingen oljetanker som går i frakt i Nigerdeltaet.

Kidnappet

Bevegelsen sier angrepene er en gjengjeldelse for angrep fra millitære helikoptere tidligere denne uka. De millitære truet med mer vold i en større skala, ifølge AP. I går ble ni utlandske oljearbeidere kidnappet. Frigjøringsbevegelsen har erklært seg ansvarlig for kidnappingen.

De kidnappede var fra oljeselskapet Willbros i Texas:

- Vi har ikke noen kommunikasjon med de som er involvert. Akkurat nå er vi i en prosess med å få kontakt med familiene, sa en talsmann for selskapet.

Oljeplattform stengt

Opprørerne sør i Nigeria ba samme dag alle utlendinger om å komme seg unna og varslet at de har innledet en angrepsbølge mot olje- og gassinstallasjoner i området.

Nigeria er Afrikas ledende oljeeksportør og USAs femte største leverandør. Landet produserer normalt 2,5 millioner tønner om dagen. Hvis uroen aksellererer i området står oljeproduksjonen i fare.

Nederlandske Shell har stengt oljeplattformen Forcado etter at den ble ødelagt under de millitære angrepene lørdag. Plattformen utvinner vanligvis 400.000 tønner om dagen. Shell opplyser også at de har evakuert en oljeplattform på Atlanterhavskysten for å være føre var.