Kaliningrad-blokaden

Truer med «rask respons»
etter blokade-nekt

EU og Litauen har så langt ikke gjort noe for å imøtekomme Russlands krav om å stoppe importrestriksjonene til Kaliningrad. - Vil på alvor påvirke det litauiske folket, og Russland vil svare raskt, advarer russisk sikkerhetstopp.

HASTEMØTE: Sjefen for det russiske sikkerhetsrådet, Nikolai Patrushev, hastet tirsdag til den russiske ekslaven Kaliningrad for å diskutere sikkerhetssituasjonen. Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
HASTEMØTE: Sjefen for det russiske sikkerhetsrådet, Nikolai Patrushev, hastet tirsdag til den russiske ekslaven Kaliningrad for å diskutere sikkerhetssituasjonen. Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag besøkte lederen for det russiske sikkerhetsrådet, Nikolai Patrushev, den russiske eksklaven Kaliningrad for å «diskutere nasjonal sikkerhet».

Det skjer dagen etter at Russland kom med en klokkeklar advarsel til Litauen.

De krever at Litauen umiddelbart opphever importrestriksjoner på godstransport til den russiske eksklaven Kaliningrad, som ikke har landeforbindelse til resten av Russland.

Transport må derfor gå gjennom et av de to EU-landene Polen eller Litauen ved Østersjøen - og Litauen har blokkert jernbanetransporten mellom Russland og Kaliningrad.

Det er de pålagt til å gjøre som følge av EUs sanksjoner.

Russland har flere ganger truet med at de ikke vil nøle med å respondere, dersom kravet deres ikke blir møtt.

– De må forstå konsekvensene av dette, og det kommer det dessverre til å bli, sier den russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova ifølge RIA.

EU-ambassadør avvisende

Samme dag melder RIA at EU-ambassadøren til Russland, Markus Ederer, er kalt inn på teppet hos det russiske utenriksdepartementet i forbindelse med EU-sanksjonene, som altså nå rammer Kaliningrad.

Ederer skal ifølge nyhetsbyrået ha avvist at EU vil gripe inn mot blokkaden, og ber heller Russland om å løse saken diplomatisk.

Han bekreftet dermed at blokkaden opprettholdes.

Samtidig melder Reuters at den tyske rikskanseleren Olaf Scholz har uttalt at han støtter Litauens blokkade.

- Sanksjonene mot Russland skader oss, men de er viktige, skal Scholz ha uttalt.

ADVARER: Maria Zakharova, kommunikasjonssjef i det russiske utenriksdepartementet, advarer om konsekvensene som vil komme dersom Litauen ikke opphever forbudet mot godstransport fra Litauen til Kaliningrad. Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Images/Shutterstock
ADVARER: Maria Zakharova, kommunikasjonssjef i det russiske utenriksdepartementet, advarer om konsekvensene som vil komme dersom Litauen ikke opphever forbudet mot godstransport fra Litauen til Kaliningrad. Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Images/Shutterstock Vis mer

Raser tilbake

Etter at Russlands krav ble avvist av EU-ambassadør Ederer, kom sikkerhetstoppen Patrushev med nok en advarsel til nabolandet.

- Det vil på alvor påvirke det litauske folket, og Russland vil svare raskt, skal han ha sagt, ifølge RIA.

Patrushev lovet også at den russiske grensa vil sikres ytterligere, «i lys av nye trusler», og pekte blant annet også på Finland og Sverges mulige NATO-medlemskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer