Truer med renteheving

Sentralbanksjef Svein Gjedrem truer med kraftig renteøkning dersom lønnsoppgjøret blir for dyrt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanksjefen skriver i en artikkel i Aftenposten at Norges Bank normalt vil gå gradvis fram når det gjelder renteendringer.

- Men vi vil ikke alltid gå gradvis fram. Det vil være riktig å endre renten raskt og markert hvis for eksempel sterk uro i finansmarkedene eller et forhandlingsdrevet kostnadssjokk tyder på at tilliten til pengepolitikken står i fare, skriver Gjedrem.

Sentralbanken fikk 29. mars i år nye retningslinjer for pengepolitikken. Regjeringen har gitt banken mandat til å sette renten slik at prisveksten over tid blir 2,5 prosent. I artikkelen utdyper Gjedrem hvordan Norges Bank vil bruke renten for å oppnå dette målet.

Han skriver at sentralbanken vil ta sikte på å fastsette en rente som skal sikre at inflasjonen to år fram i tiden skal være 2,5 prosent. I enkelte tilfeller, dersom spesielle forhold har ført til høy inflasjon, kan det være riktig å legge til grunn et lengre tidsperspektiv enn to år.

Banken vil i tiden framover legge fram inflasjonsrapporter tre ganger i året. Her vil utsiktene for inflasjonen to år fram i tiden bli vurdert. Banken vil normalt se bort fra kortsiktige svingninger som kan påvirke konsumprisen fra måned til måned. Et eksempel på dette er strømprisen eller avgiftsøkninger som slår direkte inn i konsumprisindeksen, skriver sentralbanksjefen.

(NTB)