Truer med renteøkning

Valgkampmarkeringer i Stortinget under budsjettrevisjonen kan føre til renteøkning. Slik lyder finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersens advarsel mot overbud fra opposisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plusser på 2,5 milliarder

Billigere barnehage

Slakter busjettet

Tjener 60 milliarder mer enn ventet

-Stortinget må vise medansvar for å holde økonomien under kontroll. Jeg vil advare alle partier mot å slå om seg med populære valgkampmarkeringer som øker presset mot renta. Vi kan ikke sende regningen for dette til unge i etableringsfasen og andre med store lån, sa finansministeren da han fredag presenterte regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Tjener på momsreform

Han hevder at vanlige forbrukere klart vil tjene på momsreformen fra 1. juli, og mener det er en bløff at folk flest har fått skatteskjerpelse det siste året.

- De som kommer med gode gaver i budsjettbehandlingen, må også anvise dekning i form av kutt, sa Schjøtt-Pedersen.

Han sa at regjeringen holder god styring med økonomien, og at det ikke legges opp til store endringer i revidert nasjonalbudsjett i forhold til avtalen som ble inngått med sentrumspartiene om statsbudsjettet i fjor høst.

- Regjeringen ønsker å videreføre en politikk for bedre fellesskapsløsninger og mer rettferdig fordeling, trygghet for arbeid og personlig økonomi. Dette ligger i statsbudsjettet, og det er ikke store utgiftsøkninger i revidert budsjett, sa Schjøtt-Pedersen.

Barnehagetilskudd

Regjeringens eneste gulrot til velgerne er forslaget om å øke statstilskuddet til barnehagene med 10 prosent fra 1. juli, slik at foreldrebetalingen fra sommeren skal kunne reduseres med 150 til 200 kroner i måneden. Dette går opp i opp med det staten har spart på sviktende barnehageutbygging i fjor.

!Finansministeren sa at det ikke er aktuelt å bruke mer oljepenger i årets budsjett. Med de nye retningslinjene for bruk av avkastning fra oljefondet regner regjeringen med å kunne bruke 4 milliarder mer av oljeinntektene på neste års budsjett.

Momsreformen vil stå minst like sentralt som selve budsjettreformen fram mot sommerferien. Schjøtt-Pedersen la ikke skjul på at det er en krevende prosess å finne rimelige og forståelige avgrensningsregler.

- Bløff om skatt

- Det er en politisk bløff at folk flest har fått en skatteskjerpelse i det siste. Våre beregninger viser at husholdningene tjener på momsreformen. En tobarnsfamilie vil spare rundt 4.300 kroner på halvering av matmomsen. Netto innsparing etter økt momssats og moms på tjenester blir på rundt 1.100 kroner for denne familien, sa finansministeren.

Han lovet at alle avgrensningsproblemer knyttet til reformen skal være løst i god tid før 1. juli. Regjeringen er kommet fram til at idrett generelt skal unntas fra moms. Det samme skal guidetjenester i reiselivsnæringen og serveringstjenester ved elev- og studentkantiner.

Regjeringen vil før 1. juli gjennomføre en omfattende informasjonskampanje om momsreformen, og finansministeren ber forbrukerne være på vakt slik at forretningene ikke utnytter halveringen av matmomsen til å øke sin egen avanse.

(NTB)

<B>REVIDERT: Finansminsister Larl Eirik Schøt-Pedersen la i dag fram det reviderte statsbudsjettet. Og fulgte opp med trusler om renteøkning.