Truer med selvmord for å få silikon

Oslojenter truer foreldrene med å ta livet sitt hvis de ikke får silikonpupper. Jenter helt ned i 17-års alderen legger seg under kniven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barneombudet er sjokkert og ber foreldre ta ansvar for den skremmende utviklingen, skriver Aftenposten Aften.

Støtteforeningen for silikonskadde får hvert år telefoner fra fortvilte foreldre med døtre som ønsker seg større pupper. De siste årene har foreningen fått stadig flere henvendelser.

- Vi blir jevnlig kontaktet av foreldre med tenåringsbarn som truer med å begå selvmord dersom de ikke får silikonbryster. Av frykt for hva som kan skje, tør mange ikke annet enn å gi etter for barnas krav. Før de lar jentene gå gjennom operasjonen, ber de oss om å gi «skremmeskudd» i et siste forsøk på å få dem fra det, sier Gerd Helene Hansen, leder av Støtteforeningen for silikonskadde til Aftenposten Aften.

Hun forteller at foreldrene i mange tilfeller går med på barnas krav, og med tungt hjerte betaler for operasjonen. Andre ganger har døtrene spart selv.

- Flere jenter har fått plager etter operasjonen, men tør ikke fjerne implantatene av redsel for å miste draget på gutta, sier Hansen.

- Vi synes det er forferdelig at jenter føler at de må ha silikonpupper for å passe inn i et medieskapt bilde, sier barneombud Trond Waage.

Mange unge forteller om operasjonsønskene sine til barneombudets hjelpetelefon.

Rundt 2000 nordmenn legger inn brystimplantater i året. Flesteparten bor i osloområdet.

- Hvis jentene er psykisk modne, ikke har utviklet bryster og foreldrene samtykker, ser jeg ingen grunn til at de ikke skal få en brystoperasjon. Det er gledelig hvis det gir jentene bedre selvtillit, sier Erik Dillerud, sjef for Fornebuklinikken.

De opererer gjennomsnittlig hn 17-åring i året.

ADVARER: Silikonskadde Gerd Helene Hansen fraråder unge jenter å la seg brystoperere.