Truer med skarpe skudd på «raseriets fredag»

To dager etter blodbadet forbereder Egypt seg på ny uro. Det Muslimske Brorskapet oppfordrer sine tilhengere til å delta i «raseriets fredag» og utfordre de militære.

UNNTAKSTILSTAND: Mistenkte samles av politiet og de militære under unntakstilstanden foran Rabaa Adawiya mosque i Kairo. I dag utfordrer islamistene de militære med å sammenkalle til demonstrasjoner når folk kommet ut av moskéen etter ukas viktigste bønnestund. Foto: REUTERS / Scanpix / Amr Abdallah Dalsh
UNNTAKSTILSTAND: Mistenkte samles av politiet og de militære under unntakstilstanden foran Rabaa Adawiya mosque i Kairo. I dag utfordrer islamistene de militære med å sammenkalle til demonstrasjoner når folk kommet ut av moskéen etter ukas viktigste bønnestund. Foto: REUTERS / Scanpix / Amr Abdallah DalshVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den egyptiske hæren truer med å skyte med skarpt mot enhver som angriper politiet eller offentlige institusjoner. De militære, landets virkelige herskere nå, vil åpenbart vise alvoret med unntakstilstanden, som ble innført, foreløpig for en måneds tid, etter onsdagens blodige oppgjør med de demonstrerende tilhengerne av Muhammed Mursi, presidenten som ble avsatt 3. juli.

Soldater har nå tatt stilling ved viktige bygninger og installasjoner i Kairo for å beskytte dem foran de ventede demonstrasjonene.

Standhaftige
Brorskapet håper å samle millioner av muslimer i byer over hele landet når de i dag kommer ut etter fredagens bønn «fra alle moskéer». De lederne i Brorskapet som ennå er på frifot medgir å ha lidd «harde slag», men avviser mer enn noensinne å gi seg. «På tross av smerte og lidelse som er påført oss gjennom tapet av våre martyrer, har de siste forbrytelsene som er utført av kupp-makerne styrket vår vilje til å gjøre det av med dem», heter det i en uttalelse.

I Kairo er planen å gå mot Ramses-plassen når man forlater hovedstadens moskéer.

Tredelt
Mot islamistene står også Nasjonal Redningsfront, en løst sammenknyttet bevegelse som samler sekulære fra venstre til de liberale. Nå oppfordrer de egypterne til å demonstrere mot «åpenbare terroristiske handlinger» utført av islamistene.

Egypt er det i tre, og politisk er landet stadig mer polarisert, men altså med tre poler. Både for islamistene og de militære er det i stadig klarere grad et maktspill om «alt eller intet». Redningsfronten forsøker å avvise dem begge, men sitter i hjelpeløs klemme mellom dem.

Kopterne
Samtidig lever koptiske kristne i Egypt i frykt for flere angrep mot deres kirker, bedrifter og hjem fra islamister, som anklager kopterne for å støtte de militære.

- Folk er livredde. Ingen tør forlate hjemmene sine, sier Marco, en 27 år gammel kristen, som bor i byen Sohag ved Nilen, sør for Kairo, til nyhetsbyrået AFP.

Minst 25 kirker har blitt påtent og kristne skoler, forretninger og hjem har vært utsatt for angrep i 10 av de 27 fylkene i Egypt. Det sier den uavhengige organisasjonen Egypts Initiativ for Personlige Rettigheter.

- Byen vår har blitt en spøkelsesby. Angriperne vet hvor kopterne bor, sier Marco.

Splid
«Raseriets fredag» er navnet som ble gitt til den mest voldelige dagen under revolusjonen i 2011 som veltet president Hosni Mubarak. Det var 28. januar da demonstrantene gikk til angrep på politiet. Da var de sekulære urbane i første rekke blant demonstrantene, men de hadde følge av islamistene, og deri Brorskapet.

Men med Muhammed Mursi valgt som Egypts president, den første folkevalgte, oppsto det etterhvert en klar splittelse blant de revolusjonære. Mursi styrte mindre og mindre som alle egypteres president og mer og mer som islamistenes president.

De sekulære demonstrerte mot Mursi og velsignet delvis de militæres inngrep da de styrtet ham. Men i den midlertidige regjeringa som de militære innsatte, var det de militære som hadde det siste ordet. Dette ble åpenbart for all verden da sikkerhetsstyrkene gikk til angrep onsdag. De sekulæres fremste medlem i den midlertidige regjeringa, visepresident Mohamed ElBaradei, gikk av i protest da han ble nedstemt i sitt forsøk på å unngå voldsbruk.

Truer med skarpe skudd
på «raseriets fredag»