Truer med skatt på ku-rap

Hvis ikke jordbruket blir med på en klimaavtale, kommer det CO2-avgift på landbruket. Biffavgift, sier Senterpartiet.

KLIMAKUTT: Senterpartiet og bondeorganisasjonene reagerer på at Regjeringen har lagt klimaavgift på biologiske prosesser i potten i forhandlingene om klimakutt i landbruket. Her er Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum med ei ku. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KLIMAKUTT: Senterpartiet og bondeorganisasjonene reagerer på at Regjeringen har lagt klimaavgift på biologiske prosesser i potten i forhandlingene om klimakutt i landbruket. Her er Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum med ei ku. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har en klar beskjed til landbruket: Får vi ikke til en avtale som reduserer klimagassutslippene, blir det CO2-avgift på landbruket.

Det kan bety avgift også på biologiske prosesser, som vil si at utslipp fra ku og sau, ja, raping og promping, får klimaavgifter.

Punktet i regjeringsplattformen har allerede skapt vond lukt i forhandlingene som pågår mellom Regjeringen og landbruksorganisasjonene.

– Vi stusset på det punktet. Dette bidrar ikke positivt inn i forhandlingene, det skal jeg driste meg til å si. Det skapes et varsel om at «dere må akseptere avtalen». Det gjør det ekstra vanskelig når vi er i forhandlinger, sier Olaf Godli, generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til Dagbladet.

Sp: «Biffavgift»

Da statsbudsjettet ble vedtatt i fjor høst vedtok et stort flertall på Stortinget, inkludert samtlige regjeringspartier, at biologiske prosesser ikke skal ilegges klimaavgift. Men det er nå igjen et åpent spørsmål.

– Avgift på dette kaller jeg «biffavgift». Det handler om utslipp som kommer fra kua og sauen. Jeg frykter at en slik avgift vil få produksjonen til å falle i Norge og importen til å gå opp. Kjøtt vil da bli importert, som er produsert med høyere CO₂-utslipp, med dårligere dyrevelferd og mer antibiotika, sier Geir Pollestad i Senterpartiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer