Truer med sparken

Konsernsjef Jørgen Lindegaard truer de ansatte med oppsigelser og nedleggelser om de ikke bidrar til solide innsparinger. Det skriver han i et personlig brev til dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lindegaard, som selv tjener over ni millioner kroner, har varslet at han vil gå ned ti prosent i lønn, og han forventer at også de ansatte går ned i lønn. Dette er etter det Dagbladet erfarer flere av fagforeningene innforstått med, men ansatte reagerer likevel sterkt på formuleringer i brevet.

Etter en innledning om den beinharde konkurransen i lufta og de utfordringer det innebærer for SAS, lyder brevet slik:

«Når forhandlingene går i orden, oppnår vi besparelser på totalt 14 milliarder og kan med stolthet si at vi på egenhånd har kommet oss ut av krisen. (...) Om vi derimot ikke når våre innsparingskrav i de pågående kollektivavtale-forhandlingene blir situasjonen dessverre en annen, og jeg vil derfor personlig informere deg om hva som da skjer. Om vi ikke når innsparingskravene, må jeg presentere for styret andre alternativer for å spare penger. Det kan føre til strukturelle forandringer som kan komme til å påvirke mange medarbeidere. Jeg kan tvinges til å foreslå tiltak som innebærer outsourcing, nedleggelser og at flere medarbeidere må forlate selskapet.»

Sinne og apati

Leder av Norsk Kabinforening og styremedlem i SAS, John Lyng, reagerer slik: - Det er et utradisjonelt og unødvendig brev, ikke minst med tanke på de forhandlingene vi er inne i, sier Lyng til Dagbladet.

Han mener folk i SAS er veldig bevisst den alvorlige økonomiske situasjonen selskapet er i:

- Et slikt brev blir bare en ytterligere belastning. Noen har reagert med sinne, andre med apati. Mange har sendt e-post til Lindegaard der de forteller hva de synes om hans utspill, sier fagforeningslederen.

Upassende

Asbjørn Wikestad, leder for den største fagforeningen, SAS Personalklubb, sier han forstår at ansatte reagerer, og synes selv brevet er upassende.

- Slike forhold bør tas opp med de tillitsvalgte, mener Wikestad.

- Men når det gjelder innholdet i brevet, om den alvorlige situasjonen SAS er i, så er det reelt nok. Vi opplever en kjempekrise i bransjen. Når man kan fly til Roma for noen få hundrelapper, er det et sykdomstegn. Det sier seg selv at man ikke kan tjene penger på den måten, sier Wikestad.

- Når sjefen selv går ned 10 prosent i lønn, føler vel de ansatte at de må gjøre likedan?

- Siden man er inne sluttfasen av forhandlingene nå, er dette vanskelig å kommentere. Situasjonen er ulik fra gruppe til gruppe. For funksjonærene er det for eksempel ikke snakk om store lønnskutt. Når det gjelder toppene, så har de så høy lønn i utgangspunktet at de trygt kan kutte og likevel ha til salt i grøten.

SENDTE BREV: Konsernsjef i SAS, Jørgen Lindegaard, har fått mange skarpe reaksjoner på et brev han har sendt ut til alle ansatte.