Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med stans i bistand til Afghanistan

- Domstol for store forbrytelser og kommisjon mot korrupsjon, krever USAs utenriksminister Hillary Clinton.

 I ASIA:  USAs utenriksminister Hillary Clinton var i Singapore søndag på toppmøte i den asiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN da ABC-intervjet med en streng pekefinger til Afghanistans president Karszai. Her håndhilser hun på Filippinenes utenriksminister Alberto Romulo. Foto: AFP/SCANPIX.
I ASIA: USAs utenriksminister Hillary Clinton var i Singapore søndag på toppmøte i den asiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN da ABC-intervjet med en streng pekefinger til Afghanistans president Karszai. Her håndhilser hun på Filippinenes utenriksminister Alberto Romulo. Foto: AFP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Afghanistans president Hamid Karzai må forbedre innsatsen om han ønsker fortsatt amerikansk støtte, sier USAs utenriksminister Hillary Clinton.

- Vi mener president Karzai og hans regjering kan gjøre det bedre. Vi har overlevert dette budskapet, sa Clinton søndag formiddag amerikansk tid i et intervju med fjernsynskanalen ABC News.

- Nå som valget definitivt er over, venter vi på synlige bevis for at regjeringen, anført av presidenten, men også helt ned til lokalt nivå, vil vise seg mer lydhør overfor befolkningens behov, sa hun.

Clinton gjorde det klart at den afghanske presidenten må belage seg på å danse etter USAs pipe om han ønsker fortsatt amerikansk støtte.

- Vi vil gjøre det vi kan for å skape en atmosfære som kan rettferdiggjøre de ofrene USA har gjort for Afghanistan, og gi oss de ønskede resultatene.


Truer med stans i bistand

USA krever at Karzai må opprette en domstol for «store forbrytelser» samt en kommisjon mot korrupsjon, sier Clinton.


- Afghanistans regjering må gripe inn mot dem som har beriket seg på pengene som har strømmet inn i Afghanistan de siste åtte årene, slik at vi kan få bedre kontroll over pengestrømmen og samtidig vise at man ikke går ustraffet fra korrupsjon, sier hun.

USA vil ikke gi sivil bistand til Afghanistan med mindre landet kan attestere at pengene går via statlige organer som kan holdes ansvarlige for pengebruken.

Hittil har USA bidratt med 40 milliarder dollar til gjenoppbygging i Afghanistan, men ifølge amerikanske styresmakter har kontrollen med pengebruken vært «slurvete».


Vurderer 40 000 flere soldater

Tilliten til Karzai og hans regjering har også betydning for USAs militære nærvær i landet. USAs ambassadør til Afghanistan, Karl Eikenberry, skal nylig ha advart president Barack Obama mot å sende flere soldater til landet før Karzais regjering forbedrer innsatsen.

Det er ventet at Obama om kort tid vil legge fram en ny strategi for krigføringen i Afghanistan, og som ledd i den nye strategien kan det bli aktuelt å sende opptil 40.000 flere soldater til landet.

I intervjuet med ABC News gjorde Clinton det klart at USA ikke har andre mål i Afghanistan enn å bekjempe terrornettverket al-Qaida.

- Vi ønsker ikke å bli i Afghanistan. Vi har ingen langsiktige interesser der. Dette vil vi gjøre helt klart.

(NTB-Reuters-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media