Truer med storbyterror

Den fordrevne albanske geriljaen truer med terrorangrep mot storbyer og flyplasser i Makedonia. Den makedonske hæren fortsetter sin storoffensiv i nord, mens geriljaen venter forsterkninger fra Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært en del bevegelser i fjellene i dag. Vi har fått meldinger om at UCK-geriljaen får forsterkninger fra Kosovo, men foreløpig er det stille her i Tetovo, sier makedoneren Sreten Koceski til Dagbladet. Han leder et uavhengig informasjonskontor i den konfliktfylte byen Tetovo.

Med tungt artilleri og kamphelikoptre har den makedonske hæren fordrevet geriljaen fra flere av landsbyene de kontrollerte i høylandet nord for hovedstaden Skopje. Dette får geriljaen til å true med terrorangrep. Kommandant Sokoli sier til nyhetsbyrået AP at geriljaen nå vil slå til mot byer og flyplasser om nødvendig.

Smugler våpen

- Situasjonen i hovedstaden Skopje er svært spent, sier Kirkens Nødhjelps stedlige representant i Kosovo, Leif Magne Helgesen, etter at truslene om terroraksjoner ble kjent.

Han frykter at storstilt våpensmugling på Balkan forsyner geriljaen med våpen.

- Øyenvitner har sett store kolonner med våpen som smugles inn i Vest-Kosovo gjennom Albania. En dansk minerydder i området ble for bare to uker siden beskutt av våpensmuglerne, sier Helgesen.

Dagsavisen melder i tillegg om omfattende økonomisk støtte til den albanske UCK-geriljaen fra albanere bosatt i Sveits.

Humanitær krise

Den skjøre samlingsregjeringen i Makedonia var nær ved å gå i oppløsning over en avtale mellom albanske politikere og geriljaen i forrige uke. EUs utenrikskoordinator Javier Solana klarte tirsdag å overtale de politiske lederne til å gjenoppta samarbeidet.

I mellomtida kan opptil 10000 sivile befinne seg i krigssonen i det nordlige Makedonia. Det får FNs høykommissær for flyktninger til å frykte en ny stor humanitær krise på Balkan, melder NTB.

TERRORANGREP: Den pressede UCK-geriljaen truer med terrorangrep mot byer og flyplasser, etter at den makedonske hæren har fordrevet albansk gerilja fra flere landsbyer.