Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med storstreik

Det er brutt ut full krig mellom Kommunenes Sentralforbund og lærerne. Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland truer nå med storkonflikt i Skole-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Dersom Kommunenes Sentralforbund ikke kommer lærerorganisasjonene i møte i spørsmålet om lærernes arbeidstid, ser jeg ingen annen løsning. Da må det bli storkonflikt, sier en rasende Hjetland til Dagbladet.

-  Dersom noen styrer mot konflikt, er det Helga Hjetland og Utdanningsforbundet, svarer KS-direktør Olav Ulleren.

-  KS har skylda

I dag marsjerer 90 000 lærere ut i gatene i en kort markering mot det de opplever som et elendig forhandlingstilbud fra KS.

Men dagens korte aksjon kan fort bli starten på en langvarig konflikt som vil ramme både elever og foreldre hardt.

-  Vi mener KS har styrt bevisst mot en konflikt i vårens forhandlinger. Helt siden i fjor høst har KS-representanter opptrådt på en aggressiv måte mot lærernes tillitsvalgte. De har tydeligvis forberedt seg på en konflikt om arbeidstidsbestemmelsene. Dagens politiske markering er et svar på dette, sier Hjetland.

Hun begrunner lærernes raseri med at arbeidstidsbestemmelsene er en hjørnestein i den norske fellesskolen.

-  Midt i gjennomføringen av kunnskapsløftet trer KS nedover hodene våre et krav som vi ikke har sett maken til i noe EØS-land. Fra før har de fjernet både taket på antallet elever per klasse og rammetimetallet. Nå vil de endre arbeidstidsbestemmelsene for å få lærere til å arbeide mer. Motivet er altså at kommunene skal spare penger - på elevenes og skolens bekostning, sier Hjetland.

 - RASENDE: -  KS har styrt bevisst mot en konflikt i vårens forhandlinger, sier en rasende Helga Hjetland i Utdanningsforbundet.
- RASENDE: - KS har styrt bevisst mot en konflikt i vårens forhandlinger, sier en rasende Helga Hjetland i Utdanningsforbundet. Vis mer

Hun forteller at lærertillitsvalgte rundt om i landets fylker har opplevd det reneste harselas fra KS-representanter.

-  På flere strategikonferanser siste halvår har KS-representanter sagt rett ut at lærernes arbeidstidsavtale er det største hinderet for skoleutvikling. Vi kan ikke lese dette annerledes enn at KS har styrt bevisst mot en konflikt denne våren.

-  Skyter fra hofta

KS-direktør Olav Ulleren sier kritikken er urimelig.

-  Det er umulig å forhandle med lærerne når de fremmer urimelige krav. De vil stille klokka tilbake til tida før 2002. Så spørsmålet er hvem som styrer mot konflikt. Helga Hjetland skyter i alle fall fra hofta, sier Ulleren.

Han presiserer at ingen er tjent med en storkonflikt, og at KS slett ikke ønsker det. I går meldte Ulleren lærernes politiske streik inn for Arbeidsretten.

Det er ventet at det kommer en kjennelse allerede i morgen.

KS mener det er viktig å få avklart om konflikten er tariffstridig før forhandlingene i offentlig sektor starter for fullt mandag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling