Truer med terroraksjoner

Trusler om å angripe norske og danske mål. Brenning av flagg. Nordmenn og dansker i Palestina trues med kidnapping. Karikaturtegningene av profeten Muhammed har vakt kraftige reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEBRON (Dagbladet): «Hvis dere ikke forlater Gaza innen 48 timer setter vi i gang demonstrasjoner og kidnappinger». Det var beskjeden Norsk Folkehjelp fikk da de snakket med talsmenn for den væpnede gruppa i Gaza som for to dager siden delte ut flygeblader med trusler mot norske og danske statsborgere.

Terrortrusler

I hele går kokte det i Midtøsten med boikottrusler og brenning av danske og norske flagg. En ytterliggående irakisk gruppe oppfordret i går kveld sine medlemmer til å angripe «ethvert oppnåelig dansk eller norsk mål». Gruppa som kaller seg Hellige Krigere la ut en konkret oppfordring til å angripe norske mål på en nettside som tidligere er brukt av opprørsgrupper.

-  Å boikotte ost og meieriprodukter alene, er et overflatisk standpunkt, som er passende for en svak nasjon som ikke kan forsvare sin profet. Vi ber alle våre krigere ramme alle tilgjengelige mål som tilhører disse landene, står det i meldingen fra Mujaheedin-hæren, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Det er offentliggjøringen av de omstridte tegningene av profeten Muhammed som er bakgrunnen for truslene.

Reiste hjem

Norsk Folkehjelps avtroppende representant Gudrun Bertinussen og hennes arvtaker Kirsten Belck-Olsen forlot Gazastripen i går.

UD advarer nå alle nordmenn fra å reise til Vestbredden og Gaza med mindre de absolutt må.

-  Vi følte oss ikke truet på livet, men det er klart at det er ekkelt med slike trusler, sier Belck-Olsen til Dagbladet på telefon fra Jerusalem. Hun understreker at det er mindretall av palestinere som støtter opp om slike trusler.

 Brennende tale: Palestinere brenner det norske flagget utenfor EUs hovedkvarter i Gaza i går. De vil at danske og norske myndigheter skal unnskylde publiseringen av tegninger av profeten Mohammed. Foto: Damir Sagolj/reuters/Scanpix
Brennende tale: Palestinere brenner det norske flagget utenfor EUs hovedkvarter i Gaza i går. De vil at danske og norske myndigheter skal unnskylde publiseringen av tegninger av profeten Mohammed. Foto: Damir Sagolj/reuters/Scanpix Vis mer

Norsk Folkhjelp vurderer sikkerhetssituasjonen dag for dag. Kirsten Belck-Olsen vet ikke når hun kan gripe fatt på alle oppgavene som venter henne den nye jobben i Gaza.

De fleste palestinere Dagbladet har snakket med føler at deres religion blir tråkket ned i søla av måten profeten blir framstilt på, men de uttrykker ingen hevntanker.

-  Alle reagerer sterkt på framstillingen av Muhammad, men ikke med vold eller trusler. Man oppnår ingenting med vold, sier kvinner Dagbladet møter i den israelskokkuperte delen av den konservative byen Hebron på Vestbredden.

-  Hva skulle for eksempel din skyld være i dette, det er ikke du som har tegnet disse bildene, så hvorfor skulle du eventuelt straffes for det, sier muslimske Arwa Abu Haikal (32) til Dagbladet.

Ytringsfrihet

I flere palestinske byer har folk protestert mot tegningene av profeten og noen steder er det norske og danske flagget blitt brent. I Gaza tok maskerte væpnede menn fra al-Aqsa-martyrenes brigader over kontorene til EU for å protestere og krevde en formell beklagelse fra Norge og Danmark.

-  Det bør være lov å uttrykke sinne, bruke ytringsfriheten, men på fredelig måte, mener Hebron-kvinnen.

På vei ut av den palestinske byen Ramallah i går formiddag ble Dagbladet kjørt av en mannlig sjåfør med tilknytning til al-Aqsa-martyrenes brigader. Vi presenterte oss med navn, nummer og nasjonalitet Norge, han ønsket velkommen til Palestina og viste ingen tegn til å forsøke verken å kidnappe, true eller skade oss på noe vis.

Provokasjon

Mange begriper ikke hvorfor den danske avisa Jyllands-Posten valgte å trykke karikaturtegningene av den viktigste profeten i islam.

-  Jeg skjønner ikke at det kan være noe annet enn en provokasjon mot muslimer, og et forsøk på å sverte inntrykket av oss, sier Arwa Abu Haikal.

En kvinne som driver en skjønnhetssalong i Ramallah er enig.

-  Jeg syns det er rart at noen vil vise bilder som er blasfemiske på denne måten, sier hun.

REISTE: Norsk Folkehjelps avtroppende representant Gudrun Bertinussen (t.h.) og hennes arvtaker Kirsten Belck-Olsen forlot Gazastripen i går.