Truer Nettavisen med rettssak

Nettavisen truet i går på lederplass med rettssak mot medier som stjeler sakene deres. Det slo fort tilbake på dem selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Uavhengig av hva enkelte synes å tro, er det ikke slik at man kan stjele nyheter som det har tatt tid og ressurser å få fram, uten at det får konsekvenser», skriver nyhetsredaktør Jørn Wisløff i Nettavisen i sin leder.

Tarjei Leer-Salvesen i Klassekampen er helt enig med Nettavisen. Så enig at han for to dager siden sendte et brev til avisa med krav om erstatning, fordi Nettavisen hadde stjålet en av sakene hans.

- Det er latterlig at de skriver denne lederen to dager etter at de stjal saken min. Men det er litt morsomt, for jeg er helt enig med dem. Siden vi er på linje, forventer jeg en unnskyldning og betaling for saken, sier Leer-Salvesen til Dagbladet.no.

Gjengitt ordrett

Saken Nettavisen stjal fra Leer-Salvesen handler om at Statsminister Kjell Magne Bondevik mener Jerusalem bør bli Israels hovedstad. Den var oppslag i Klassekampen 11. juni. Klokka 06.56 samme dag lå saken på Nettavisens sider. Det meste er klippet rett ut av Klassekampens sak og limt inn i Nettavisens. Store deler er gjengitt ordrett

- De tok hele hovedsaken. De har flyttet litt på noen avsnitt, men endringene er minimale. Ingen i Nettavisen har tort å ha egen byline på saken en gang. De har til og med tatt mine spørsmål som sto i kursiv, og satt dem i kursiv hos seg. Det eneste stedet de skriver at saken er fra Klassekampen, er der jeg skrev «sier Bondevik til Klassekampen» i den opprinnelige saken, sier han.

Leer-Salvesen skrev et brev til ansvarlig redaktør i Nettavisen, Odd Harald Hauge, samme dag, og ba ham ordne opp. Det kom ikke noe svar.

Vil ha unnskyldning

I dag sendte han et nytt brev til redaktøren.

«Jeg leste med glede lederen til Wisløff i dag 'Hvem eier nyhetene?'. Han har mange gode poenger. Og nettopp derfor håper jeg å snart høre fra deg vedrørende mitt krav etter at Nettavisen gjengav min artikkel om Bondevik og Jerusalem den 11. september uten min byline. Jeg sendte deg et brev om dette. Håper på snarlig tilbakemelding. Vi kan for eksempel løse dette ved at dere betaler meg standard dagspresse frilanssats for nyhetsartikler og ber pent om unnskyldning for å ta stjålet stoffet mitt. Så glemmer vi hele saken. Alternativt bør jeg vel gjøre som Wisløff antyder, å prøve saken rettslig.»

Tar affære

Kort tid seinere fikk han svar fra Hauge, som ba om å få tilsendt det opprinnelige kravet igjen.

Nettavisens redaktør, Odd Harald Hauge, har vært bortreist, og fikk dermed ikke svart på Leer-Salvesens epost før i dag.

- Jeg kjenner ikke denne saken, men vi kan jo ikke kritisere andre og ikke rydde opp i eget reir. Det skjer feil her av og til, som i andre redaksjoner. Denne saken skal vi selvfølgelig håndtere.

Ifølge Hauge er dette den eneste henvendelsen om stofftyveri han kan huske å ha fått i avisas historie.

En semesteroppgave ved journalistutdanningen, utført av Thomas Gulbrandsen i Nettavisen for to år siden, viste at 24 av 465 saker i avisa var egensaker. Det tilsvarer 5,2 prosent.

PS! Her kan du sammenlikne faksimilene fra Klassekampen og Nettavisen.

Kopi av Klassekampen, <a href=http://www.klassekampen.no/artikler/434.html>her kan du lese deres artikkel.</a><P><hr>
Kopi av Nettavisens kopi av Klassekampen. <a href=http://www.nettavisen.no/servlets/page?section=685&item=218377>Her kan du lese den.</a><P> <hr>

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer