Truer Norden med selvmordsbombere

- Urovekkende, sier terrorforsker Petter Nesser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Islamistiske nettsider truer med terrorangrep i Norden etter karikaturene av Muhammed som ble publisert i Jyllands-Posten.


«Jeg vil bombe meg selv i Danmark veldig snart, som mine islamske brødre gjorde i Storbritannia,» heter det på en nettside fra en gruppe som kaller seg Gloriebrigadene i Nord-Europa.

«Danmark er neste», heter det et annet sted på nettsiden.

Ukjent gruppe

Gloriebrigadene er en ukjent gruppe, som ikke er knyttet til tidligere terrorhandlinger. Norske terrorforskere mener likevel det er grunn til å se alvorlig på truslene.

- Vi anser det som urovekkende at al-Qaida sympatisører legger ut slike trusler på jihadistiske websider, ikke minst på grunn av propaganda-effekten, sier Petter Nesser ved FFI til Dagbladet.no.

Han viser til at kritikk og hånlige uttalelser om Islam ansees for å være en viktig årsak til at Theo Van Gogh ble myrdet av militante islamister, som også hadde planlagt attentater og bombeaksjoner i Nederland.


Likevel er det svært vanskelig å vurdere tyngden av truslene, fordi en ikke vet hvem som står bak.

- Vi har til nå ikke sett at saken har blitt kommentert av innflytelsesrike ledere i jihadistbevegelsen, noe som anses å ha betydelig større tyngde enn kommunikeer som legges ut på ulike diskusjonsforum for al-Qaida sympatisører, sier Nesser.

Tar avstand

I ettermiddag tok palestinernes president Mahmoud Abbas kraftig avstand fra truslene mot nordiske hjelpearbeidere i Gaza By. Til flere arabiske avsier sier Abbas at han tar sterk avstand fra trusler som følge av «fornærmelsene i danske og norske aviser,» skriver Berlingske Tidende.

- Jeg har forståelse for at folk reagerer, men vær klar over at disse få demonstrantene ikke representerte andre enn seg selv, sier palestinernes representant i Norge, Yasser Najjar til Aftenposten.

I flere arabiske aviser blir Muhammed-tegningene omtalt i dag. Ifølge FFI-forsker Laila Bokhari uttrykker flere i Midt-Østen at de mener Vesten er dobbeltmoralsk. På den ene siden vil vi ha full ytringsfrihet, på den andre siden er det krefter i Vesten som vil straffe Hamas selv om de er lovlig valgt.

- I tillegg til de få direkte truslene vi har sett - har debatten jeg kjenner til i medier i den muslimske verden dreid seg om ytringsfrihet, og spørsmålet om man ikke forstår hvilken krenkelse dette er, sier Bokhari ved FFI til Dagbladet.no.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som vurderer trusselnivået mot Norge, har fremdeles opprettholdt sin trusselvurdering på «moderat» nivå.

- Trusselvurderingen er uendret, sa Martin Berntsen i PST til Dagbladet.no tidlig i dag.

Mange grupperinger

PST oppjusterte trusselnivået til «moderat» i oktober 2004, etter at al-Qaidas nestkommanderende Zayman al-Zawahiri truet Norge for annen gang. Også Danmark har tidligere blitt truet av bin-Ladens nestkommanderende.

Petter Nesser mener imidlertid at de siste dagenes reaksjoner mot Muhammed-karikaturene har langt bredere støtte, enn terrortruslene mot Norge og Danmark. - Fordi saken har vakt harme i den muslimske verden både på offisielt nivå og i grasrota, i tillegg til blant jihadistene, kan slike trusler komme fra mange slags grupperinger, og trenger ikke nødvendigvis innebære mer enn en spontan protest mot noe som oppleves som urettferdig og krenkende.

Også Irak

I går kom også trusler fra Den mujahedinske hær (Jaysh al-Mujahidin) mot Norge og Danmark, der den irakiske gruppen oppfordrer til angrep mot norske og danske mål.

Ifølge trusselen er «boikott av melk og ost» ikke sterkt nok. Istedet oppfordrer gruppen til å «angripe alt som kan angripes».

- De mener at tegningene er et uttrykk for et skjult hat mot muslimer som finnes i Norge og Danmark, sier Truls Tønnessen i FFI til Dagbladet.no.

Han har også sett hard kritikk av Norge og Danmark på andre radikale, islamske nettsider.

- Noen oppfordrer til angrep, og de skriver også en del om at de skal ta hevn mot Norge og Danmark. Kritikken av enkeltpersoner retter seg hovedsaklig mot Magazinet, Jyllands-Posten, men også Per Edgar Kokkvold. Særlig Danmark har fått gjennomgå.

Tønnessen sier de mest radikale bruker uttrykk som «korsfarerhunder» om danskene.

TRUER NORDEN: - Jeg vil bombe meg selv i Danmark veldig snart, som mine islamske brødre gjorde i Storbritannia, heter det på en av nettsidene som oppfordrer til angrep.
FØLGER SITUASJONEN: - Vi anser det som urovekkende at al-Qaidasympatisører legger ut slike trusler på jihadistiske websider, sier Petter Nesser ved FFI.
VESTEN ER DOBBELTMORALSK: Debatten i mediene i den muslimske verden har dreid seg om ytringsfrihet, og spørsmålet om man ikke forstår hvilken krenkelse dette er, sier Laila Bokhari ved FFI.
OPPFORDRER TIL Å ANGRIPE NORSKE OG DANSKE MÅL: Den mujahedinske hær mener at Muhammed-tegningene er et uttrykk for et skjult hat mot muslimer som finnes i Norge og Danmark.