Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer Norge med handelskrig over palmeoljeforbud

Men ifølge indonesiske medier har Per Sandberg lovet at forslaget avvises.

REGNSKOGØDELEGGELSER: Stotinget har vedtatt et forbud mot biodrovstoff av palmeolje, for å hindre regnskogødeleggelse og redusere klimagassutslipp. Forslaget har falt i dårlig jord i Indonesia, som nå truer Norge med handelskrig. Bildet er tatt på Borneo. Foto: NTB Scanpix
REGNSKOGØDELEGGELSER: Stotinget har vedtatt et forbud mot biodrovstoff av palmeolje, for å hindre regnskogødeleggelse og redusere klimagassutslipp. Forslaget har falt i dårlig jord i Indonesia, som nå truer Norge med handelskrig. Bildet er tatt på Borneo. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16. - 18. april i år var fiskeriminister Per Sandberg (Frp) på reise i Singapore og Indonesia.

Da møtte han blant annet Indonesias handelsminister Enggartiasto Lukita, på Lukitas kontor i Jakarta. Der truet Lukita med handelskrig mot Norge.

Årsaken er den kontroversielle palmeoljen, som Indonesia er verdens største produsent av.

Norge importerer store mengder palmeolje. Blant annet er nær halvparten av biodrivstoffet som ble omsatt i Norge i fjor, basert på palmeolje, ifølge Miljødirektoratet.

Palmeolje blir ofte omtalt som «klimaversting», og er ifølge Regnskogfondet hovedårsaken til at regnskogene i Sørøst-Asia ødelegges.

Legger press mot forbud

For ett år siden vedtok Stortinget å forby palmeolje i offentlige innkjøp av biodrivstoff, og det er dette forslaget som har fått Indonesia til å se rødt.

- Hvis forbudet blir implementert, vil Indonesia nekte å importere fisk fra Norge, sier handelsminister Lukita, ifølge engelskspråklige The Jakarta Post, som gjengir en artikkel fra næringslivsavisa Kontan.

Regjeringen har fått beskjed av Stortinget om å innføre forbudet «så snart som mulig», men saken ligger fortsatt til behandling hos regjeringen.

Lukita kaller et eventuelt palmeolje-forbud for «en erklæring av handelskrig», men ifølge artikkelen i Jakarta Post kommer ikke det til å skje.

Handelsminister Lukita kunne nemlig informere om at Per Sandberg under møtet «forsikret ham om at den norske regjeringen har avvist forslaget».

- Saken er til vurdering

Sandberg bekrefter i en e-post til Dagbladet at Lukita tok opp forslaget om palmeoljeforbud, da de to ministerne møttes.

På spørsmål fra Dagbladet om det er riktig, slik det står i The Jakarta Post, at han forsikret Lukita om at den norske regjeringen har avvist forslaget, svarer Sandberg:

- Jeg forklarte at regjeringen har saken til vurdering, og at vi i den forbindelse må se hen til Norges internasjonale forpliktelser i WTO, EØS og bilaterale frihandelsavtaler.

På oppfølgingsspørsmål om det betyr at Sandberg benekter å ha sagt til den indonesiske handelsministeren at regjeringen i Norge har avvist forslaget om forbud, svarer Sandbergs kommunikasjonssjef Martine Røiseland:

«Sandberg understreket at regjeringen ikke støttet forslaget da det ble vedtatt i Stortinget, men at regjeringen har saken til vurdering.»

Indonesias handelsdepartement har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.

ENOMRE OMRÅDER: Palmeoljeplantasjer dekker enorme områder i Indonesia. Her fra en plantasje sør på den indonesiske øya Sumatra. Foto: Beawiharta/ Reuters / File photo / NTB Scanpix
ENOMRE OMRÅDER: Palmeoljeplantasjer dekker enorme områder i Indonesia. Her fra en plantasje sør på den indonesiske øya Sumatra. Foto: Beawiharta/ Reuters / File photo / NTB Scanpix Vis mer

Bekrefter trussel

Sandberg bekrefter imidlertid at Indonesia ga beskjed om at et forbud mot palmeolje kan få konsekvenser:

- Handelsminister Lukita ga uttrykk for at et forbud mot palmeolje kan bli møtt av et forbud mot import av fisk fra Norge, skriver han til Dagbladet.

Ifølge tall fra Norges sjømatråd har eksporten av fisk til Indonesia, økt fra 145 millioner kroner i 2015, til 252 millioner kroner i 2017.

Det er klima- og miljødepartementet har ansvaret for å følge opp stortingsvedtaket om palmeoljeforbud.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen skriver i en epost til Dagbladet at regjeringen jobber med å «klarlegge handlingsrommet og mulige alternativer til et forbud», men at Norge må følge internasjonale handelsforpliktelser.

FISKEPRESS: Fiskeriminister Per Sandberg sier han fikk beskjed av Indonesias handelsminister om at et norsk palmeoljeforbud kan føre til å Indonesia slutter å kjøpe fisk fra Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet .
FISKEPRESS: Fiskeriminister Per Sandberg sier han fikk beskjed av Indonesias handelsminister om at et norsk palmeoljeforbud kan føre til å Indonesia slutter å kjøpe fisk fra Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet . Vis mer

Presser EU med flykjøp

Det er ikke første gang Indonesia og handelsminister Lukita rasler med sablene på grunn av Europas stigende skepsis mot palmeolje.

Etter en resolusjon i EU-parlamentet i fjor om å redusere bruken av palmeolje, truet han med at Indonesia ikke lenger skal kjøpe fly fra den franske produsenten Airbus.

Seinest 25. april i år, meldte også avisa The Strait Times i Singapore, om en dårlig skjult trussel mot EU fra Indonesia.

Da var landets koordinerende minister for sjøfart, Luhut Pandjaitan, på besøk i Brussel, og viste til at Indonesias statlige flyselskap Garuda tidligere har kjøpt fly fra franske Airbus.

«Vi har ingen planer om å skifte til Boeing (...) men [EU] burde slutte å presse oss opp i et hjørne», sa ministeren ifølge avisa.

Pandjaitan viste også til hvor mye palmeoljeindustrien betyr for verdens fjerde mest folkerike land:

- Industrien har holdt 10 millioner mennesker utenfor fattigdom, og et forbud vil treffe småbønder hardt, og sende mange tilbake til fattigdomsgrensa, sa han.

- Må ikke få styre klimapolitikken

Lars Haltbrekken, miljøpolitisk talsmann for SV - partiet som la fram forslaget om palmeoljeforbud, sier han forventer at regjeringen følger opp vedtaket, slik at den norske satsingen på biodrivstoff ikke går utover regnskogen.

- Hvis regjeringen mener vi skal bidra til ødeleggelse av regnskogen gjennom klimapolitikken vår, er det sterkt kritikkverdig og noe de må komme til Stortinget med, sier han.

- Palmeolje er i dag en av de viktigste driverne for avskoging, og bruk av palmeolje øker klimautslippene globalt. Dette vet regjeringen. De burde jobbe for å kaste palmeoljen ut av det norske drivstoffmarkedet. I alle fall ut av offentlige anbud, slik Stortinget har pålagt dem.

- Hva tenker du om at Indonesia truer Norge med handelskrig?

- California har et regelverk som legger sterke begrensninger på bruk av palmeolje i biodrivstoff. De har ikke møtt noen problem i WTO som følge av dette. Vi kan ikke la truslene fra Indonesia styre norsk klimapolitikk. Når alt kommer til alt tror jeg heller ikke Indonesia kommer til å iverksette noen sanksjoner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!