Truer Norge med handelskrig over palmeoljeforbud

Men ifølge indonesiske medier har Per Sandberg lovet at forslaget avvises.

REGNSKOGØDELEGGELSER: Stotinget har vedtatt et forbud mot biodrovstoff av palmeolje, for å hindre regnskogødeleggelse og redusere klimagassutslipp. Forslaget har falt i dårlig jord i Indonesia, som nå truer Norge med handelskrig. Bildet er tatt på Borneo. Foto: NTB Scanpix
REGNSKOGØDELEGGELSER: Stotinget har vedtatt et forbud mot biodrovstoff av palmeolje, for å hindre regnskogødeleggelse og redusere klimagassutslipp. Forslaget har falt i dårlig jord i Indonesia, som nå truer Norge med handelskrig. Bildet er tatt på Borneo. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 16. - 18. april i år var fiskeriminister Per Sandberg (Frp) på reise i Singapore og Indonesia.

Da møtte han blant annet Indonesias handelsminister Enggartiasto Lukita, på Lukitas kontor i Jakarta. Der truet Lukita med handelskrig mot Norge.

Årsaken er den kontroversielle palmeoljen, som Indonesia er verdens største produsent av.

Norge importerer store mengder palmeolje. Blant annet er nær halvparten av biodrivstoffet som ble omsatt i Norge i fjor, basert på palmeolje, ifølge Miljødirektoratet.

Palmeolje blir ofte omtalt som «klimaversting», og er ifølge Regnskogfondet hovedårsaken til at regnskogene i Sørøst-Asia ødelegges.

Legger press mot forbud

For ett år siden vedtok Stortinget å forby palmeolje i offentlige innkjøp av biodrivstoff, og det er dette forslaget som har fått Indonesia til å se rødt.

- Hvis forbudet blir implementert, vil Indonesia nekte å importere fisk fra Norge, sier handelsminister Lukita, ifølge engelskspråklige The Jakarta Post, som gjengir en artikkel fra næringslivsavisa Kontan.

Regjeringen har fått beskjed av Stortinget om å innføre forbudet «så snart som mulig», men saken ligger fortsatt til behandling hos regjeringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer