Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer oljeselskapene med sanksjoner

Petroleumstilsynet trodde bransjen for lengst hadde ordnet opp i dårlig verneutstyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I går skrev Dagbladet.no at 2000 norske sandblåsere i årevis har hatt for dårlig verneutstyr. Fagforeningen SAFE, som organiserer norske oljearbeidere, slår nå alarm og krever «øyeblikkelig stans i bruk av ulovlig og farlig verneutstyr av type Viking sandblåsemasker».

- Petroleumstilsynet er kjent med at sandblåsere, som er typiske brukere av Vikingmaska, kan ha et belastende arbeidsmiljø. Vi har i flere år hatt fokus på denne gruppa som særlig risikoutsatt, sier pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet til Dagbladet.no.

Overflatebehandling av store metallflater er en vanlig arbeidsoperasjon i oljeindustrien. For å fjerne belegg brukes sandblåsing som teknikk.

Het potet

Støysaken har vært en het potet i oljebransjen siden 1997, da målinger avdekket gjennomsnittsstøy på hele 108 desibel inne i sandblåsemasker. Siden den gang har støysaken flere vært på agendaen i Sikkerhetsforum, hvor arbeidsgiver- og arbeidstakersiden diskuterer HMS-spørsmål (Helse-, miljø- og sikkerhet red. anm.) under ledelse av Petroleumstilsynet (Ptil).

I mars 1999 og i september 2000 tok Ptil (da Oljedirektoratet) støyproblemene opp i to brev til næringen.

- Vi fikk da forsikringer om at selskapene gjennomførte tiltak for å forbedre situasjonen for denne gruppa. Det var den gangen påvist at lufttilførselen i Vikingmaska medførte et høyt støynivå for brukeren, sier Anda.

Tilsynsmyndigheten hadde regnet med at støyproblematikken var ordnet opp i for lenge siden.

- Dersom det nå viser seg at sandblåsere bruker verneutstyr som ikke er CE-merket, overrasker dette oss, og vi vil nå vurdere eventuelle reaksjoner fra vår side, sier Inger Anda.

- Kan det bli snakk om å beordre stans i arbeidsoperasjoner offshore?

- Det er det for tidlig å si noe om. Nå vil vi umiddelbart skaffe oss oversikt over situasjonen. Vi må finne ut hvor utbredt dette problemet er. Dersom dette utstyret brukes, ønsker vi å vite hvorfor, sier Anda.

- Undrer oss

På generelt grunnlag understreker Petroleumstilsynet at det er selskapene som har ansvar for at verneutstyret de velger, gir beskyttelse og at utstyret har nødvendige godkjenninger.

Tilsynets egne rapporteringstall viser at det hvert eneste år blir meldt om mellom 150 og 250 tilfeller av støybetingede hørselsskader og øresus fra installasjoner offshore. Og tendensen er ikke synkende.

Oljeindustriens Landsforening (OLF) mener selskapene plikter å bruke det beste tilgjengelige verneutstyret.

- Dersom det forekommer sandblåsing med ureglementert eller for dårlig utstyr, undrer dette oss. Finnes det godt utstyr på merkedet, bør det anvendes i industrien, sier kommunikasjonsrådgiver Karin Øvstebø i OLF til Dagbladet.no.

<B>PLATTFORM:</B> Overflatebehandling som sandblåsing er en viktig arbeidsoppgave offshore. Bildet er fra Sleipner i Nordsjøen.
<B>ULOVLIG:</B> Viking Safe-Blast sandblåsemaske mangler CE-merking og er derfor ureglementert i bruk.
<B>FORUNDRET:</B> Kommunikasjonsrådgiver Karin Øvstebø i Oljeindustriens Landsforening.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media