Truer pluralisme og mangfold

Våpenprodusenter og andre bedrifter som lever av offentlige kontrakter er i ferd med å kjøpe opp franske medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet):

Serge Dassault (79), sønn av Marcel, Mirage-flyets «far», fikk til slutt det han ønsket seg. Gruppa Socpress, med mer enn 70 aviser og ukeblader, først og fremst den store dagsavisa Le Figaro og det ikke mindre store ukemagasinet L'Express. Og ikke før hadde han ervervet seg sitt nye leketøy lot han seg velge til president og feide til side det eksisterende styret som hadde eksistert siden Le Figaros stifter Robert Hersant døde, med hans 13 arvinger. Den nye allmektige opplyste da også at han hadde planer for Le Figaro, at han blant annet vil ha gladere nyheter. Dagen etter kom den første glade reportasjen om koret i den kommunen han er borgermester i.

FRANKRIKE

har en annen mediekoloss, den private TV-stasjonen TF1. Den eies av sementfabrikanten Bouygues. Det er den største privateide TV-stasjonen i Europa, med ni millioner seere hver kveld for nyhetene, og 12 millioner for de beste filmene. Det var Jacques Chirac, da statsminister, som i 1987 privatiserte TF1. Nå er de to gigantene i forhandlinger. TF1 ønsker å kjøpe 10 prosent av aksjene i Socpress. Ifølge de aller siste informasjonene er forhandlingene gått litt i stå, men det er sikkert en floke som lar seg løse. Her er det nemlig snakk om så store interesser at man til slutt sikkert kommer til enighet.

I SÅ FALL

kan både Dassault og Bouygues takke den franske staten for å kunne ta kontrollen over så viktige medier. Begge lever av statlige kontrakter, og dermed takket være de franske skattebetalerne. Dassaults kampfly, Mirage og Rafale, veier tungt i det franske forsvarsbudsjettet. Og Bouygues kunne ikke leve uten de store offentlige byggeplassene, veiene og andre kollektive bestillinger. Både Dassault og Bouygues-familien står Jacques Chirac nær. Det er ikke for ingen ting at det europeiske journalistforbundet, som representerer 250 000 journalister i 40 land, begynner å snakke om italienske tilstander. Det advarer mot en mediekonsentrasjon som truer pluralisme og mangfold, ja hele demokratiet. Opposisjonen i Frankrike er også skremt ved tanken på hvordan de franske mediene blir mer og mer konsentrert og hvordan nesten hele pressen, radioene og TV kommer i hendene på mektige grupper som lever av statlige kontrakter.

EU VIL FÅ

sitt ord med i laget. Men kommisjonen har allerede godkjent Dassaults oppkjøp av 82 prosent av aksjene i Socpress. Brussel kan likevel komme til å motsette seg at TF1 går inn i Socpress hvis det blir bekreftet. Det blir for eksempel en enorm reklamekonsentrasjon, som EU vanskelig vil tåle. Socpress samler 40 prosent av den skrevne franske pressen, og eier også fotballklubben Nantes. TF1 har 32 prosent av seerne. Sammen er de en mastodont. Og en farlig en.