Truer politi med maskinpistol

En tidligere psykiatrisk som har forskanset seg i boligen sin i Dale i Sunnfjord, truer med å drepe polititjenestemenn og andre som nærmer seg huset hans. Mannen har fått utlevert våpen fra forsvaret, noe politiet reagerer på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 34 år gamle mannen kontaktet sin tidligere samboer like før halv syv i morges og fortalte at han skulle ta livet sitt. Senere ringte mannen til politiet og sa at alle som nærmet seg boligen hans ville bli skutt. Mannen har i ettermiddag snakket med noen av sine pårørende, men han vil ikke snakke med politiet.

Overvåker

Mannen bor i Fjaler kommune i Sogn og Fjordane. Rundt ti tjenestemenn fra lensmannskontorene i Fjordane politidistrikt og fra Florø politistasjon har omringet mannens bolig. Nå som mørket har falt på har politiet opplyst huset hans med flombelysning.

- Vi kan ikke ta sjansen på at mannen kommer seg usett ut med våpen slik at han kan skade andre, sier Bjørn Valvik, politimester i Fjordane i til Dagbladet.no.

Flomlysene vil også kunne holde mannen våken, slik at han kan trøttes ut av politiet. Flere naboer i området rundt mannens hus er evakuert til situasjonen er over.

Politivåpen

Mannen som har beleiret seg i sin egen bolig, slet med psykologiske problemer for fire år siden. Han ble behandlet og erklært frisk. Nå har han fått et tilbakefall. Mannen ble sist sett utenfor bopelen sin i går kveld. Han bor alene. Mannen har vært knyttet til Sjøheimevernet, og han har derfor fått utlevert et MP5 automatvåpen og 50 skudd. MP5 er regnet som et meget kraftig våpen, som blant annet brukes av norsk politi i krevende bevæpningoppdrag. Våpenet har meget god treffsikkerhet på avstander over ti meter, og det har justerbart sikte. Mannen har foreløpig ikke avfyrt skudd.

Kritisk

Politimesteren Bjørn Valvik i Fjordane politdistrikt reagerer med undring over at mannen har fått utlevert tjenestevåpen fra Forsvaret.

- Det er åpenbart at det har vært noen huller i kommunikasjonen mellom forsvaret, politiet og den medisinske ekspertisen, når en person med tidligere psykiske problemer har fått utlevert et MP5-våpen med skudd, sier Valvik.

Han mener rutinene for å kontrollere hvem som får slike våpen har mangler.

- Det er sak vi får se nærmere på når situasjonen i Dale er over, sier Valvik.