KREVER TILTAK: Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) påpeker at dagens situasjon med for mange rein på beitet ikke kan fortsette, og ber reindriften om selv å sette inn tiltak straks. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
KREVER TILTAK: Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) påpeker at dagens situasjon med for mange rein på beitet ikke kan fortsette, og ber reindriften om selv å sette inn tiltak straks. Foto: Lars Lindqvist / DagbladetVis mer

Truer samene med masseslakt av rein

- Det høye reintallet er en trussel mot hele kulturen rundt reindriften, sier landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL) kan opptil 60.000 tamrein bli slaktet, skriver Aftenposten.

- Det høye reintallet er en trussel mot reindriftsnæringen og hele kulturen rundt reindriften, sa Brekk da han nylig presenterte regjeringens nye landbruksmelding.

Han påpeker at dagens situasjon med for mange dyr ikke kan fortsette, og ber derfor reindriften om selv å sette inn tiltak straks.

Staten og reindriftsnæringen har vært på kollisjonskurs lenge og NRL-leder Nils Henrik Sara er helt uenig med landbruksministeren.

- Staten vil tvangsslakte 60.000 tamrein. De har ingen rett til å gripe inn med slik tvang. Noen få områder har for høyt reintall, dette er ikke noe generelt problem i næringen, sier Sara.

Han sier at de stadig opplever at nye endringer kommer fra staten uten at næringen er forespurt eller orientert.

(NTB)