Truer Se og Hør med søksmål

Korrupsjonsjeger Eva Joly har hyret advokat for å tvinge Se og Hør til å beklage og betale etter en artikkel om hennes økonomiske forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Artikkelen bærer preg av ondsinnethet og gir et totalt feilaktig bilde av at Eva Joly skal ha gjort noe galt. For henne som står i første rekke i kampen mot korrupsjon er dette svært ødeleggende og vi vil derfor fremme et økonomisk krav overfor Se og Hør, sier Jolys advokat Harald Stabell.

- Svekket anseelse
Han ble i går hyret av Eva Joly etter at Se og Hør over fire sider skrev om Jolys bruk av statens midler i den tiden hun har vært spesialråd i Justisdepartementet. Under tittelen "Lever fett på statens regning" trakk bladet fram at Joly i embeds medfør har reist på buisiness-class og at hun ved ett tilfelle fikk refundert tips på 2000 kroner etter en middag på Frognerseteren der også justisminister Odd Einar Dørum var til stede.

- Det er ingen tvil om at slik artikkelen er utformet, vil den kunne svekke Jolys anseelse i Norge og i utlandet dersom den blir kjent der. Størrelsen på vårt økonomiske krav overfor Se og Hør vil være avhengig av hvor stor skadevirkningen blir, sier Stabell.

Dersom ikke Se og Hør går med på å beklage artikkelen og betale kompensasjon, vil det kunne bli aktuelt å saksøke bladet.

Ikke på tale
- Utrolig! utbryter sjefredaktør Odd J. Nelvik da Dagbladet informerer om Jolys beslutning.

- Det kommer overhodet ikke på tale verken å beklage eller betale. Dette er en meget gjennomarbeidet sak laget av gravende journalister som tidligere har fått priser for liknende saker. Vi har brukt måneder på å kikke Joly i kortene, sier Nelvik.

Han opplyser at korrupsjonsjegeren helt siden i juni har hatt muligheten til å kaste lys over forholdene bladet beskriver. Istedet har Justisdepartementet svart på vegne av henne, også i de personlige skatteforholdene.

- Hun har selv framhevet hvor viktig det er med en fri og undersøkende presse. Så nekter hun å svare for seg! Det oser det ikke god samvittighet av. Jeg vil på det sterkeste oppfordre henne til å møte oss for vi har flere ubesvarte spørsmål. Denne saken er ikke over, sier Nelvik.

Jolys advokat sier på sin side at alle Jolys reiser og regninger for representasjon er godkjent av departementet og viser til at Justisdepartementet har tilbakevist antydningen om at Joly skal ha sløst med statens penger ved å reise på business-class.

- Det er hinsides enhver virkelighet å forsøke å skape et bilde av at Joly driver og skor seg på norske skattebetalere, sier Stabell.

En fillesak
Når det gjelder middagen på Frognerseteren i fjor sommer, der 15 personer inkludert justisminister Odd Einar Dørum ble bespist, mener Stabell den rundhåndede tipsen på 2000 kroner etter et måltid til 10 466 kroner, bare er en fillesak.

- Det stemmer at Joly gav godt med tips etter denne middagen, men hun tilbød seg å bare få refundert det beløpet departementet mente var naturlig, og så betale resten selv. Departementet valgte å refundere hele beløpet, sier Stabell.

Men departementsråd Morten Ruud påpekte i sin anmerkning i fjor at slik tips ikke var standard for norske embetsmenn: «Vi legger vekt på å utvise nøkternhet, og i dette tilfellet ville tips på et par prosent av totalbeløpet vært riktig. Slik det er nå, utgjør tipset 16% av totalbeløpet. Jeg legger til grunn at betaling av kr 2000 i tips til Frognerseteren A/S må bero på en misforståelse fra din side. Jeg går derfor ut fra at dette ikke vil gjenta seg, og ditt utlegg på kr 2000 vil som et unntak bli refundert.», skriver Ruud i et brev til Joly.

Stabell reagerer også på Se og Hørs omtale av Jolys private økonomiske forhold. De viser til at inntektene for salget av boka hennes har blitt beskattet i Frankrike og ikke i Norge der skatten ville vært høyere.

- Dette er klarert med norske ligningsmyndigheter. Eva Joly har spilt med åpne kort om alle disse forholdene, sier Stabell. Joly selv hadde i går ikke anledning til å kommentere saken.

FØLER SEG UTHENGT: I siste Se og Hør skriver bladet om Eva Jolys bruk av statens midler i den tida hun har vært spesialråd i Justisdepartementet. Her er Joly på Aschehougs hagefest i år.
PÅSTANDER: I siste nummer av Se og Hør framsettes anklagene mot Joly.