- Truer sentrum

Flere branner er ute av kontroll i Sokndal i Rogaland. Brannhelikoptre er satt på bakken, flere hundre er evakuert og en hel bygd trues av flammene.

UTE AV KONTROLL: Brannvesenet har satt inn store ressurser i slokningsarbeidet, men har foreløpig ikke kontroll. Vaktleder i Rogaland brann og redning, Glenn Bjarne Dirdal, opplyser overfor Dagbladet at Sokndal sentrum nærmest er helt røyklagt. Video: Eric Skailand / Filmfolket / Rolf Tengesdal Vis mer
  • Har du bilder eller video? Send epost til 2400@db.no

Det som startet som en mindre gressbrann i Sokndal kommune sør i Rogaland har utviklet seg til flere skogbranner som nå er totalt ute av kontroll i området. Rundt 150 personer fra helsevesenet, politiet, brannvesenet og Sivilforsvaret jobber nå på stedet.

- På nåværende tidspunkt har vi evakuert eller sjekket ut omtrent 160 boenheter. Vi har ikke en konkret oversikt over hvor mange innbyggere det gjelder, sier operasjonsleder ved Sørvest politidistrikt, Helene Strand, til Dagbladet like før klokka 22.30.

«Nå prioriteres liv og verdier. Vi ber alle være forsiktige da det kan komme gnistregn», advarer Sokndal kommune på sine nettsider.

Dramatisk

Ordfører i Sokndal kommune, Trond Arne Pedersen (KrF), beskriver situasjonen som dramatisk og sier under en pressekonferanse like etter klokka 22 at brannvesenet fortsatt ikke har kontroll på flammene.

- Det brenner fire forskjellige steder. Den største brannen er på 4,5 kvadratkilometer, og det er dramatisk. Den har en retning som truer sentrumsområdene. Derfor har vi iverksatt en evakuering av flere hundre mennesker fra Åmot, via Bjånes, Haneberg, Åstad og helt til Lauås, sier Pedersen.

STORBRANN: Det brenner tirsdag kveld kraftig i et stort område ved Åmot i Sokndal.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
STORBRANN: Det brenner tirsdag kveld kraftig i et stort område ved Åmot i Sokndal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Han opplyser samtidig at de tre brannhelikoptrene som har jobbet for å slå ned brannen har stanset innsatsen nå som det har blitt mørkt.

- Det er for risikabelt å sende mannskaper inn i terrenget. Brannmannskapet som finnes her befinner seg enten på - eller i nærheten av - veiene, slik at det er mulig å evakuere raskt.

Han opplyser at brannen sprer seg veldig fort, og at brannen ikke er under kontroll «i det hele tatt».

- Dette er ikke over i kveld, det er ikke over i natt, og det vil trolig brenne godt i morgen også, sier Pedersen.

STORBRANN I SOKNDAL: Ordfører Trond Arne Pedersen ga tirsdag kveld en statusoppdatering på brannene i Sokndal. Video: NRK Vis mer

Evakuerer

Ordføreren forteller at kommunen forbereder seg så godt de kan på å ta imot flere hundre personer som blir evakuert.

Sokndal kommune har sendt ut et varsel der de oppfordrer folk til å dra til Sokndalshallen, melder kommunen på sine hjemmesider. Varselet går ut til omtrent 500 innbyggere, melder NRK.

Karl Johan Engelhart Olsen, rådmann i Sokndal kommune, bekrefter overfor Dagbladet at kommunen vil varsle alle personer som oppholder seg i området via SMS.

KIRKE: I fjellene bak Sokndal kirke brenner det kraftig. Det er foreløpig ikke fare for at kirka tas av brannen. FOTO: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
KIRKE: I fjellene bak Sokndal kirke brenner det kraftig. Det er foreløpig ikke fare for at kirka tas av brannen. FOTO: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

Kommunen har satt krisestab på rådhuset som følge av den kraftige brannen.

- Brannen sprer seg veldig raskt som følge av veldig sterk vind i området, sier Olsen til Dagbladet.

Han sier det er vanskelig å anslå nøyaktig hvor stort område som nå står i flammer, men understreker at det er snakk om et større område.

- Dette er nok så langt jeg vet den største brannen som har vært i dette området. Vi betegner det nå som en storbrann. Hele området og hele sentrum er røyklagt, sier Olsen til Dagbladet klokka 20.30.

Han sier det begynner å bli mørkt i området, og oppfordrer beboere i kommunen som ikke er evakuert om å følge med på situasjonen rundt boligen sin i løpet av natta.

BRANN: Brannvesenet har satt inn store ressurser i slokningsarbeidet, men har foreløpig ikke kontroll. Vaktleder i Rogaland brann og redning, Glenn Bjarne Dirdal, opplyser overfor Dagbladet at Sokndal sentrum nærmest er helt røyklagt. Video:Video: Eric Skailand / Filmfolket / Rolf Tengesdal Vis mer Vis mer

Evakuerer

Brannen var ved 20-tida i ferd med å nærme seg bebyggelse i Nedre Lauvås og Bjånes, hvor nødetatene er i gang med å evakuere befolkningen. Allerede ved 19-tida ble ei hytte evakuert, og like før klokka 21 varslet kommunen at de ville sende ut evakueringsvarsel til flere innbyggere i Sokndal.

SISTE NYTT: Skogbrannen i Sokndal herjer fortsatt onsdag morgen. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Det er foreløpig ikke meldt om personskader i forbindelse med brannene.

HELIKOPTRE: Tre helikoptre er involvert i slokningsarbeidet i Sokndal. FOTO: Svein Jarl Leistøl / Avisen Agder
HELIKOPTRE: Tre helikoptre er involvert i slokningsarbeidet i Sokndal. FOTO: Svein Jarl Leistøl / Avisen Agder Vis mer
OVERSIKT: Her er en oversikt over områdene som er rammet. Stort lyserødt felt viser et område der det brenner. To grønne felt viser områder som er evakuert. Tre røde felt viser boligfelt som evakueres nå. I tillegg er det et hytteområde i sør - markert med rødt - som vurderes evakuert. Foto: Politiet
OVERSIKT: Her er en oversikt over områdene som er rammet. Stort lyserødt felt viser et område der det brenner. To grønne felt viser områder som er evakuert. Tre røde felt viser boligfelt som evakueres nå. I tillegg er det et hytteområde i sør - markert med rødt - som vurderes evakuert. Foto: Politiet Vis mer

Brannvesenet har satt inn store ressurser i slokningsarbeidet. Det inkluderer tre helikoptre og en betydelig innsats på bakken, men brannvesenet har altså foreløpig ikke kontroll.

Vaktleder i Rogaland brann og redning, Glenn Bjarne Dirdal, opplyser overfor Dagbladet at Sokndal sentrum nærmest er helt røyklagt.

- Det er flere som ringer inn og melder om at hele sentrum er dekket av røyk. Mange av dem er bekymret, særlig ettersom det er så mye røyk, forteller Dirdal.

I forbindelse med brannene er fylkesvei 44 stengt fra Åna-Sira til Åmot bru, fordi det brenner på begge sider av veien og er mye røyk i området. Brannen sprer seg vestover i retning Årstad, skriver NTB.

Politiet oppfordrer befolkningen til å følge med i media og på Sokndal kommunes hjemmeside.

- Jeg sitter klar

Eric Skailand bor ikke i boligområdet som evakueres, men forteller til Dagbladet at han ser både røyk og helikoptre.

- Det er mye røyk, også har jeg sett helikoptre fly forbi.

- Frykter du at du må evakueres?

- Ja, jeg sitter klar i hvert fall. Jeg har ikke hørt noe ennå, sier Skailand, som anslår at brannen er rundt 3-400 meter i luftlinje fra boligen hans.

BRANN: Det brenner kraftig i Sokndal sør i Rogaland. FOTO: Martin Knutshaug / Dalane Tidende
BRANN: Det brenner kraftig i Sokndal sør i Rogaland. FOTO: Martin Knutshaug / Dalane Tidende Vis mer

Redningsaksjon

Like over klokka 14 tirsdag ettermiddag satte HRS Sør-Norge i gang en redningsaksjon da de ble varslet om at to personer var omringet av skog- og lyngbranner i Sokndal.

- Tidligere i dag hadde vi utfordringer med at to personer ble fanget midt mellom brannene. De var omringet av røyk og flammer, sa Dirdal.

Personene ble etter hvert hentet ut med luftambulanse.

SPREDNING: Politi og brannvesen frykter ytterligere spredning. FOTO: Svein Jarl Leistøl / Avisen Agder
SPREDNING: Politi og brannvesen frykter ytterligere spredning. FOTO: Svein Jarl Leistøl / Avisen Agder Vis mer
MYE RØYK: Eric Skailand ser mye røyk fra boligen på Åmodt. Foto: Eric Skailand
MYE RØYK: Eric Skailand ser mye røyk fra boligen på Åmodt. Foto: Eric Skailand Vis mer

Flere branner

Agder 110-sentralen opplyser på Twitter om at det også brenner i Kvinesdal og Lyngdal. I forbindelse med gress- og krattbranner er brannvesenet ute med store ressurser i nærheten av Åse i Kvinesdal og på Utland i Lyngdal.

Seint tirsdag kveld har brannen spredd seg til Lille Kvelland nord for Lyngdal.

- Helikoptrene avslutter slokningsarbeidet på grunn av mørket. Vi har fortsatt 43 mannskaper fra brannvesenet og 14 fra sivilforsvaret i området, sier operativ leder ved Agder 110-sentralen, Øystein Nilsen til Dagbladet klokka 21.40.

Nilen opplyser at de ikke vurderer evakuering, ettersom det ikke er så mye bebyggelse i området.

- Brannen er veldig omfattende. Det er furuskog, samt at det blåser veldig, så vi må omtrent løpe etter brannen for å få kontroll på den.

Klokka 18 rykket brannvesenet også ut til en skogbrann ved Kvinesheitunnelen, men tirsdag kveld ble den slokket.

BRANN: Det er også skogbranner i Agder. Her fra mellom Kvinesdal og Lyngdal. FOTO: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
BRANN: Det er også skogbranner i Agder. Her fra mellom Kvinesdal og Lyngdal. FOTO: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

Også i Sverige

Sverige rammes også av omfattende skogbranner ulike steder i landet. I Hässelholms kommune spredde en gressbrann seg til en låve, men brannvesenet skal ha klart å evakuere dyra som oppholdt seg der, ifølge Expressen.

Ti personer fra fire gårder i området er blitt evakuert, opplyser politiet.

Det er foreløpig ikke meldt om personskader, men politiet har igangsatt evakuering også i Jägersborg, Björkeberga, Torstorp og Skyttaboda.

- Vi har bestemt at disse områdene skal evakueres nå. Ellers kan det være for seint, sier Rickard Lundqvist i politiet.

SVT melder at også et 12 hektar stort område i Njurunda brenner. Området ligger sør for Sundsvall.

- Det er uvanlig høy brannfare for sesongen. Vi har økt helikopterberedskapen og forsterket med helikoptre der faren er som størst, skriver Myndigheten for samfunnstrusler og beredskap (MSB) på Twitter.

VURDERER EVAKUERING: Politiet vurderer fortløpenede om bebyggelse skal evakueres i Sokndal. FOTO: Rolf Tengesdal
VURDERER EVAKUERING: Politiet vurderer fortløpenede om bebyggelse skal evakueres i Sokndal. FOTO: Rolf Tengesdal Vis mer