Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer sivile palestinere

Israel kan bli nødt til å ta i bruk militære virkemidler som vil skade palestinske sivile, hvis palestinere fortsetter å skyte raketter mot israelsk område. Det sa forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en åpen trussel fra israelsk regjeringshold mot palestinske sivile, i en strid hvor de uansett har vært hardt rammet i årevis.

Samtidig fortsatte det israelske flyvåpenet å angripe Gaza, for tredje gang på mindre enn én dag, og rammet hovedkvarteret til den palestinske sikkerhetstjenesten midt i Gaza by.

Skyer av røyk, splinter og støv steg mot himmelen, mens folk flyktet i panikk i gatene. Minst 37 mennesker ble såret.

Israelske stridshelikoptre angrep det samme området søndag, bare timer etter at væpnede palestinere skjøt mot en kafé nær en israelsk militær base i Beersheba, helt sør i Israel. De drepte to kvinnelige soldater før de sjøl ble drept.

Rakettrussel

Palestinerne sendte Kassam-raketter mot et ubebodd område i Negev-ørkenen søndag, uten å skade noen, men det skaper kraftige bølger i Israel. Statsminister Sharon har flere ganger sagt at rakettangrep vil få de alvorligste følger.

Israelske ledere drøfter hvordan man skal svare på rakettangrep. Israelske aviser spør hva som vil komme først: Blir det Scud-raketter fra Irak eller Kassam-raketter fra Gaza og Vestbredden?

Israelerne føler seg mellom to truende kanonløp. Dersom USA skulle gjøre alvor av et angrep mot Irak, tror man president Saddam Hussein vil svare med å fyre raketter mot Israel.

Beleiring

Forsvarsminister Ben-Eliezer snakket i går i utenriks- og forsvarskomiteen i Knesset. Deltakere på møtet siterte forsvarsministeren overfor avisa Ha'aretz: «Hvis vi blir nødt til å beleire Nablus, vil vi gjøre det så lenge det er nødvendig, og hvis vi må beleire Tulkarem, vil vi gjøre det så lenge det er nødvendig,» sa Ben-Eliezer.

Israelske sikkerhetskilder sier det militære svaret på rakettangrepene på dette stadiet og foreløpig «ikke vil innebære ugjenkallelige steg mot palestinske myndigheter».

Tre israelske stridsvogner kjørte i går en kilometer inn på palestinsk område i Gaza. De åpnet ild, men ingen ble skadd. Før morgengry trengte stridsvogner og soldater seg inn i Nablus. De stanset bare et par hundre meter fra hovedkvarteret til palestinske myndigheter midt i byen.

Petersen reagerte

Utenriksminister Jan Petersen krevde i går stans i Israels angrep. Han kaller angrepene uakseptable og sier de må «umiddelbart bringes til opphør». FNs fredsmekler i området, Terje Rød-Larsen, fordømte dessuten på det strengeste Israels angrep på FNs kontor i Gaza søndag.

LUFTANGREP: Israels flyvåpen angrep i går hovedkvarteret til palestinernes sikkerhetstjeneste midt i Gaza by. Det skapte full panikk i byens gater, og minst 37 ble såret.
Hele Norges coronakart