Truer skandinaviske journalister

- De som snakker engelsk risikerer å bli arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere svenske medier har i helga blitt kontaktet av burmesiske myndigheter.

Etter å ha publisert artikler om Burma på nett, ble redaksjonene oppringt av representanter for burmesisk politi som navnga journalistene, sa de ikke var trygge i landet, og krevde at de reiste hjem øyeblikkelig.

– Det er bekymringsfullt når denne typen diktatur leter opp journalister og forsøker å spore dem opp via redaksjonen her hjemme. Det er foruroligende å se at de har en slik kontroll, sier Lasse Herneklint, nyhetssjef ved tv4nyheterna.se til Expressen.se.

Tv4 har en reporter i Burma, og fikk den urovekkende telefonen lørdag. 

- Farlig

Innad i Burma kontrollerer regimet all media, og landets 54 millioner innbyggere får kun servert propaganda. Men ved hjelp av parabolantenner får mange tilgang til satelittsendingene til Oslobaserte Democratic Voice of Burma og andre eksildrevne radio- og tv-stasjoner samt internasjonal media. Siden opprørene startet har regimet derfor skjerpet kontrollen, for å forhindre at informasjon lekker både ut av landet og inn igjen.

Ved det svenske Palmesenteret mener de at alle utenlandske journalister som oppholder seg i landet er i fare.
 
– Situasjonen er farlig. Reportere som snakker engelsk risikerer å bli arrestert, sier Martin Gemzell, Asia-ansvarlig ved Palmesenteret til Expressen.se.

Ved Sveriges Radio har de besluttet å anonymisere journalisten deres i landet, etter at den japanske fotografen Kanji Nagai ble skutt og drept på åpen gate torsdag i forrige uke. Samme dag ble det meldt at soldater raidet to hotell i byen, hvor internasjonale journalister oppholdt seg.

OFFENSIV: Siden onsdag i forrige uke har regimet utstasjonert stadig flere soldater i Rangoons gater. De ser ut til å ha lyktes med å stilne protestene, og forsøker også å true internasjonal media til å forlate landet. Foto: AFP/SCANPIX
OFFENSIV: Siden onsdag i forrige uke har regimet utstasjonert stadig flere soldater i Rangoons gater. De ser ut til å ha lyktes med å stilne protestene, og forsøker også å true internasjonal media til å forlate landet. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

– Kriminelle demonstranter

Ved Expressen.se ble de lørdag kontaktet av en mann som hevdet å jobbe for politiets avdeling for prioriterte spørsmål i Burma. Mannen hadde lest en artikkel av journalisten Lisa Jannerling, som han mente måtte oppholde seg i landet.

– Hun må kontakte politiet i Mandalay umiddelbart, så vi kan stå for gratis og umiddelbar hjemreise til Sverige, sa mannen som introduserte seg som Hay Chu. Han hevdet dette var av hensyn til journalistens egen sikkerhet.

– Vi kan ikke garantere utenlandske borgeres sikkerhet, sier han videre til Expressen.se.

På spørsmål om hvordan han selv vurderer situasjonen i Burma, svarer han at alt er i orden.

- Alt er bra. Vi har hatt noen få kriminelle som har protestert mot en lokal skatteforandring, men etter noen dager angrep noen av den sivile, så politiet ble tvunget til å beskytte de sivile. Uheldigvis ble ni mennesker drept når de forsøkte å drepe en politimann, sier burmeseren.

- Viktig med informasjon

Sjefsredaktør for Expressen Nya medier, Thomas Mattson, understreker viktigheten av å ikke la seg skremme.

Truer skandinaviske journalister

– Regimets forsøk på å overvåke internasjonale mediers rapportering avslører de vanskelige forholdene demokratibevegelsen i Burma arbeider under. Det er viktig at Expressen.se og andre medier rundt om i verden fortsetter å informere om det som skjer i Burma.

Siden onsdag har politi og soldater slått, drept og arrestert demonstranter i Rangoon. I midten av uka var det 100 000 mennesker i gatene i Rangoon, i går var det ifølge Reuters ingen protester å se. Sentrum er avstengt, og det er 20000 soldater i gatene.

BLE DREPT: Den japanske videojournalisten Kenji Nagai dekket en demonstrasjon i Rangoon da han ble drept, tilsynelatende skutt av en soldat på kloss hold.