Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer smuglervalpen Wilma med politi og utsendelse

Maren (25) fikk sjokkbeskjed: Lever inn valpen din, ellers kommer politiet og henter den.

 BLIR HENTET I MORGEN:  - Dersom du ikke er hjemme klokka 16 tirsdag, sender vi politiet for å hente hunden, er beskjeden Maren (25) fikk av Mattilsynet i dag om den ti uker gamle mops-valpen Wilma. Valpen skal være smuglet fra Ungarn og en fare for rabies-smitte. Foto: KRISTER SØRBØ.
BLIR HENTET I MORGEN: - Dersom du ikke er hjemme klokka 16 tirsdag, sender vi politiet for å hente hunden, er beskjeden Maren (25) fikk av Mattilsynet i dag om den ti uker gamle mops-valpen Wilma. Valpen skal være smuglet fra Ungarn og en fare for rabies-smitte. Foto: KRISTER SØRBØ. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Student og hundeeier Maren (25) fikk fullstendig hakeslipp i morges da mobilen ringte mens hun var opptatt på Universitetet i Oslo.

-Du har kjøpt en hund som er ulovlig importert, og den skal tilbake til Ungarn straks. Du vil få høre fra Mattilsynet i Oslo, var beskjeden fra en meget bestemt mann som sa han ringte fra Mattilsynet i Ytre Østfold.

Og en halvtime seinere ringte kvinne fra Mattilsynet i Oslo, som ville sende folk for å hente den 10 uker gamle mops-valpen Wilma direkte.

Da Maren forklarte at hun sto opptatt på Blindern, fikk hun utsettelse til i morgen med å avlevere sitt nye kjæledyr.
-Vi kommer klokka 16. Hvis du ikke er hjemme da, sender vi politiet for å ordne opp, var den kontante beskjeden, ifølge Maren.

- Rettsløs

-Jeg føler meg rettsløs, og fikk ikke ordentlige svar på spørsmål jeg stilte. Jeg ante ikke at hunden var født i Ungarn. Jeg fikk bare vite at det var veterinærstudenter i Ungarn som skulle ta seg av Wilma, og at jeg kanskje kunne få henne tilbake når alle tester var gjort. Jeg tilbød meg å betale for at alle slike tester ble gjort her, men det ble blankt avvist. Jeg trodde jeg hadde gjort alt riktig i forbindelse med kjøpet av Wilma, men nå føler jeg meg behandlet som en kriminell, sier den fortvilte hundeieren til Dagbladet.

Lokal veterinær
Hun er vant med mops-hunder hjemme hos foreldrene, og dessuten hadde hun forhørt seg med søsteren, som også har kjøpt egen kosehund.

-Jeg følte meg trygg på at det er vanlig å kjøpe hund uten stamtavle, jeg skal jo ikke drive noe oppdrett, sier Maren, som fant mops-valpen på finn.no fot fire uker siden.

-Jeg mailet og ringte med selgeren i Halden, og ble enige om at jeg skulle velge mellom to. Vi avtalte å møtes på togstasjonen i Halden, fordi det var mest praktisk. Toget gikk tilbake til Oslo en time senere. Det kom to menn med vanlig, blå helsebok på begge valpene. Der var det limt inn strekkoden for en chip og et vaksinasjonsstempel fra en veterinær i Halden, sier Maren.

11 000 kroner
- Jeg valgte Wilma, betalte 11 000 kroner, som er en helt normalt pris, og reiste glad hjem. Hva mer skulle jeg ha gjort, spør Maren. De svarene fikk hun ikke av Mattilsynets representanter tidligere i dag.
Dagbladet har pratet med mannen som ringte fra Mattilsynet i Ytre Østfold i morges.Nå kan han gi svarene på hva Maren skulle gjort annerledes.
Rabies
Bakom lurer en sykdom som er dødelig for mennesker og dyr — rabies/hundegalskap.

- Norge, Sverige og England er de eneste tre rabies-frie landene i Europa. Derfor er det knallharde vilkår for å importere hunder til Norge, og det er det hundekjøpernes ansvar å holde seg orientert om, påpeker seksjonssjef Tor Olav Aas i Mattilsynet.

Dette må du sjekke
-En kjøper av rasehunder skal alltid be om stamtavle eller se kullet sammen med mora. Hvis selger ikke kan vise fram mora, lukter det muffens, sier Aas til Dagbladet. Og i dette tilfellet er Wilmas mor i rabiesbefengte Ungarn.

Forrige uke ble to menn med base i Halden stoppet på grensa med åtte ulovlige valper i bagasjen. Disse valpene, Wilma og to andre valper i Stavanger og Fredrikstad skal sendes tilbake til Ungarn denne uka.

-Var det ulovlig av den norske veterinæren å vaksinere disse valpene?

-Nei, men en vaksinasjonsattest sier ingenting om hvor hundene kommer fra. Og hadde kjøperen sjekket strekkoden, ville hun kanskje oppdaget at chip'en ikke er registert i Norge.

- Hundekjøperen i Oslo tilbyr seg å betale for alle kontroller av Wilma her. Hvorfor skal valpen sendes tilbake til Ungarn da?

-Mattilsynet sentralt har bestemt at isolat ikke er egnet til så små valper. De må være minimum seks måneder gamle, sier Aas.

I Ungarn vil valpene bli plassert i fosterhjem hos veterinærstudenter.
 

 HJEMMEKOS:  Wilma i kurven hjemme hos matmor Maren. Foto: KRISTER SØRBØ.
HJEMMEKOS: Wilma i kurven hjemme hos matmor Maren. Foto: KRISTER SØRBØ. Vis mer

Forsvinner Wilma?
Etter norske regler skal hundene vaksineres ved tre måneders alder, og fire måneder senere det skal det foreligge attest på at rabies-vaksinen har virket.

-Vil hundeeieren i Oslo kunne få Wilma tilbake fra Ungarn?

-Det er ikke noe i veien for det når alle vaksinasjoner er godkjent, men hun må selv avtale med de som tar vare på hunden om betaling for den perioden. Men det er jo ikke mange som kjøper sju-åtte måneder gamle valper av slike kosehunder.

-Finnes det noe annet alternativ for Wilma enn å bli sendt til Ungarn?

-I praksis er alternativet avlivning, selv om det vel finnes en ankeinstans i Mattilsynet sentralt. Dette blir håndtert strengt — nettopp fordi vi vil holde Norge som en rabies-fri sone, sier seksjonssjef Tor Olav Aas.

 IKKE BEVIS:  Wilmas eier fikk en hundebok med strekkode av id-chip. - Ikke noe bevis om avhav, sier Mattilsynet.
IKKE BEVIS: Wilmas eier fikk en hundebok med strekkode av id-chip. - Ikke noe bevis om avhav, sier Mattilsynet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling