Truer Snøhvit-aktivister med søksmål

Statoil truer Natur og Ungdom med sivilt søksmål på flere millioner kroner etter organisasjonens aksjoner mot Snøhvit-utbyggingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har regnet ut at vi taper 5 millioner kroner per dag vi blir forsinket i arbeidet. Vi har nå sendt brev til aksjonistene og Natur og Ungdom hvor vi sier at vi holder dem økonomisk ansvarlig for kostnadene, sier Statoils koordinator i Hammerfest, Halvor Engebretsen, til NTB.

Han sier at de senere vil ta stilling til et eventuelt søksmål. Hvis aksjonistene går til flere aksjoner, vil han umiddelbart kontakte politiet.

Gir ikke opp

- Dette viser hvor lite Statoil tåler aksjoner og hvor desperate de er. Økonomien i Statoil-prosjektet er så dårlig og sårbar at de ikke tåler fire dager med aksjoner, sier leder i Natur og Ungd om, Elin Lerum Boasson.

Hun sier at Snøhvit-prosjektet er en subsidiert miljøskandale, og at det i realiteten er et underskuddsprosjekt.

- Vi gir ikke opp kampen for å stoppe det miljøfiendtlige Snøhvit-prosjektet, sier hun.

Aksjonister fjernes

Ni aksjonister fra Natur og Ungdom som torsdag morgen lenket seg fast i en lekter, ble torsdag formiddag fjernet av politiet. Lekteren skulle frakte anleggsmaskiner til utbyggingen av Snøhvitfeltet. Den ligger på Polarbasen utenfor Hammerfest.

- Vi begynte i 10-tiden å fjerne aksjonistene, og beslagla også en bil som var på vei til stedet, sier politiinspektør Morten Daae i Vestfinnmark politidistrikt til NTB.

Politiet tok også førerkortet til sjåføren, og bortviste fem personer som var i bilen. Politiet sier de nå vil ta stilling til om de ni aksjonistene skal ilegges bøter.

Sju aksjonister ble onsdag bøtelagt med 3.000 kroner hver for å ha lenket seg fast til sju anleggsmaskiner som bygger tunnel til Melkøya, der gassen fra Snøhvit etter planen skal tas i land. Ytterligere to personer ble onsdag kveld bedt om å forlate en lekter utenfor Hammerfest. De forlot området frivillig, men politiet beslagla kjettinger og hengelåser. De to ble hver ilagt et inndragelsesgebyr på 2.000 kroner.

(NTB)

FJERNES: Politiet arbeidet i formiddag med å fjerne demonstranter fra en lekter utenfor Hammerfest i dag.