Truer Sponheim med åpen høring

Flere representanter for regjeringspartiene kritiserer nå sin egen landbruksminister. - Sponheims håndtering av bopliktsaken gir et inntrykk av politisk kokkelimonke og noe litt skittent, sier stortingsrepresentant Jan Olav Olsen (H). Og nå kan det bli aktuelt med åpne høringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For kontrollkomiteen varsler åpne høringer dersom Lars Sponheim ikke snart svarer skikkelig for seg.

Olsens beskrivelse kommer samme dag som KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun ber Sponheim omgjøre vedtaket og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité starter full gransking av saken.

Olsen er folkevalgt fra Aust-Agder, hjemfylket til Henrik Thommessen, Venstre-mannen som overbeviste Landbruksdepartementet om at boplikten for eiendommen i Lillesand burde oppheves.

Arrogant

- Når et departement overkjører det lokale selvstyret i så sterk grad som det er gjort i denne saken, burde i hvert fall statsråden kommunisere bedre med kommunen. I stedet har Sponheim vist manglende evne til å lytte til kommunens innvendinger, sier Olsen til Dagbladet.

Han er partikollega med Lillesands ordfører - som etter et møte med Sponheim «aldri hadde møtt noen som er så arrogant».

Også KrFs Jon Lilletun gikk i går kraftig ut mot Sponheim og ba ham omgjøre vedtaket.

- Jeg er forundret over det politiske skjønnet som er utøvd, sa Lilletun til Dagsavisen.

Høyre-mannen Olsen vil ikke gå like langt, men mener det er grunnlag for å se på saken på nytt.

Ugrei behandling

- Jeg er ikke like streng boplikttilhenger som mine partifeller i Lillesand. Men jeg reagerer på saksbehandlingen som har vært ugrei. Sponheims håndtering gir inntrykk av politisk kokkelimonke og noe litt skittent. Det er svært uheldig, sier Olsen.

Utålmodigheten i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget er i ferd med å bli svært stor.

Komiteen forlanger at Sponheim belyser flere forhold rundt eiendomshandelen langt bedre enn han har gjort hittil. Blant annet tviler flertallet i komiteen på landbruksministerens forsikringer om at saken ikke vil skape presedens.

Saksordfører Kjell Engebretsen (Ap) utelukker ikke at det kan gå mot åpne høringer:

- Hvis vi ikke klarer å få belyst saken på annen måte, så blir det det.

Landbruksministeren avlyste i går et møte på Kongsberg «for å konsentrere alle sine krefter på å gi Stortinget en grundig redegjørelse om saken».

Sponheim sendte sin hardt pressede statssekretær Leif Helge Kongshaug i stedet. Ingen av dem ville i går kommentere saken.

Vil verne boplikten

Til og med Venstres egen statssekretær på Statsministerens kontor, Gunnar Kvassheim, kunne i går tolkes som en kritiker av Sponheim.

- Det er viktig å verne om boplikten som et virkemiddel, sier Kvassheim til Stavanger Aftenblads nettutgave.

- Jeg konstaterer at saken nå vurderes på ny, og jeg er trygg på at lover og regler følges, sier Kvassheim.